LULLY

Recensie LULLY – Isis

LULLY
Isis
Ève-Maud Hubeaux (Isis), Cyril Auvity (Appolon), Edwin Corss­ley-Mercer (Jupiter) e.a., Les Talens Lyriques, Chœur de Chambre de Namur o.l.v. Christophe Rousset
vivat 118 • DDD-78’(2 cd’s)
Waardering: 9

Isis ontstond aan en voor het hof van de Zonnekoning. De opera was niet zo’n succes, wellicht door het gebrek aan drama. Toch is dit Lully’s eerste opera die is uitgegeven en het stuk werd snel erna op meerdere locaties in Europa uitgevoerd. Je zou een hoop muzikaal spektakel verwachten met zo’n vlak verhaal. Dat komt echter pas in de derde en vierde akte. In de derde akte is een opera-in-een-opera over Pan en Syrinx en het einde daarvan is prachtig zoet en treurig. Vlak erna gaat Isis (dan nog Io) via een uitputtende straftocht langs letterlijk bibberende volken en gloeiendhete smidsen, waarbij het koor het gehamer op het aambeeld verklankt. Dan gaat ook Isis los in vocaal vuurwerk. Ze is gebroken en Ève-Maud Hubeaux laat zich horen als een terechte hoofdrolspeelster. Ook andere zangers laten horen wat ze waard zijn, zoals Fabien Hyon (Mercurius) en Ambroisine Bré (Iris). Ondanks het licht saaie verhaal, een fijn gebalanceerde uitvoering en dankzij het orkest o zo dansbaar.
Didi de Pooter

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen