Maarten Koningsberger.

Maarten Koningsberger zegt gedag tegen het lied

Bariton Maarten Koningsberger (69) neemt maandag 24 juni in de Kleine Zaal van het Concertgebouw afscheid van de liedkunst. Een groep muzikale vrienden zwaait hem deze avond uit.

Dat gebeurt in een programma dat bijna vier eeuwen liedrepertoire bestrijkt. Van Byrd tot Barber, van Schubert tot Duparc. Het is een benefietconcert, waaraan alle musici belangeloos meewerken. De opbrengst gaat naar de Margreet Honig Foundation. De stichting brengt een volgende generatie zangers en zangdocenten in aanraking met de inzichten van sopraan en zangpedagoog Honig.

Het avontuur

Koningsberger heeft tijdens zijn carrière, die een halve eeuw omspant, vaak het avontuur gezocht. Hij waagde zich aan verschillende genres en stijlen. Hoewel hij ook als opera- en oratoriumzanger succesvol was, genoot hij internationaal vooral bekendheid als liederenzanger. Naast de concerten die hij over de hele wereld gaf, heeft Koningsberger ruim dertig cd’s opgenomen. Voornamelijk lied, met onder meer piano, luit, theorbe, gitaar, strijkkwartet, pianotrio en blokfluitkwartet.

Programma

Bij dit afscheidsrecital staan liederen op het programma uit vier eeuwen Europese liedkunst. Koningsberger zingt op 24 juni werk van Dowland, Frescobaldi, Brahms, Byrd, Mahler, Schubert, Barber, Purcell, Fauré, Ravel, Duparc en Eden Ahbez.

Line-up

Koningsberger wordt tijdens het recital omringd door een stoet Nederlandse musici met wie hij tijdens zijn loopbaan veel optrad. Om te beginnen Ed Spanjaard, Roger Braun, Kelvin Grout en Bas Verheijden (piano). Ook Mike Fentross en Fred Jacobs (theorbe) en Esther Steenbergen (gitaar) zijn van de partij. Daarnaast geven Olga Franssen (kwint-basgitaar), Pieter-Jan Belder (klavecimbel), het Brisk Blokfluitkwartet, het Matangi Strijkkwartet en The Atlantic Trio acte de présence. Het concert begint om 20.15 uur.

Hier meer info over het concert en tickets.

 

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen