Thomas van Dun wint de productieprijs. Zijn productie wordt uitgevoerd op festival. Wonderfeel.

Winnende compositie Thomas van Dun op Wonderfeel

Componist en liedjesschrijver Thomas van Dun heeft dit jaar de Wonderfeel Keep an Eye Productieprijs gekregen. De première van zijn winnende pianocompositie Tomorrow, tomorrow, and tomorrow is op vrijdag 19 juli op het festival Wonderfeel in ‘s-Graveland.

De jaarlijkse Keep an Eye Productieprijs is in het leven geroepen voor steun aan jonge creatieve makers. Zodat ze hun artistieke ideeën en ambities kunnen realiseren. Met het geldbedrag van tienduizend euro kunnen ze een nieuwe, complete podiumproductie ontwikkelen. Deze productie gaat in première op Wonderfeel en toert daarna langs andere festivals. Muziek staat centraal, afgezien daarvan wordt van de winnaar een samenwerking met andere (kunst)disciplines verwacht.

De winnende compositie van Thomas van Dun wordt gespeeld op Wonderfeel.

In trance bij Het Weiland

De vakjury kent de prijs dit jaar unaniem toe aan Thomas van Dun en zijn compositie Tomorrow, tomorrow, and tomorrow. Uit het juryrapport: ‘Het concept verraste ons. We kennen Thomas als een componist die feilloos een sfeer weet neer te zetten, die je meevoert door zijn kathedralen van klank. Hier voegt hij daar een dimensie aan toe. Hij creëert een luisterervaring die bij uitstek op Wonderfeel past. Die je liggend bij podium Het Weiland meevoert als in een trance. Het is, zoals Thomas het ook zelf benadrukt, een welkome, misschien zelfs broodnodige reflectie op de hectiek van het moderne leven, waarbij we vaak vergeten in het moment te leven. Tomorrow, Tomorrow, and Tomorrow is een uitnodiging om even stil te staan. Of eigenlijk te liggen.’

Samenstelling jury

De jury bestaat uit Willemijn Mooij (directeur Nederlandse Bachvereniging), Fedor Teunisse (artistiek leider HIIIT en Asko|Schönberg), Maartje Lemereis (Componist des Vaderlands en pianist), Maartje Goes (actrice, violiste, zangeres en presentatrice), Tamar Brüggemann (directeur Wonderfeel) en Georges Mutsaerts (directeur Wonderfeel).

In de toekomst leven

Thomas van Dun zegt over Tomorrow, tomorrow, and tomorrow het volgende. ‘Ik betrap mezelf erop dat ik meer in de toekomst dan in het hier en nu leef. Door deadlines, afspraken en verplichtingen, in combinatie met de huidige onzekere tijden. In mijn compositie wil ik die drang en spanning verklanken. Om er vervolgens door ‘repetitiviteit’, stiltes en tekst op te reflecteren. Zo geef ik het publiek ruimte om zich in de klanken te verliezen. En in het lichaam te zitten in plaats van  het hoofd.’ De winnende compositie is een rustgevend ligconcert voor twee vleugels. Op Wonderfeel voert pianoduo Scholtes & Janssens het driedelige stuk uit op verstemde vleugels en synthesizer, in combinatie met electronics.

Muziek voor de Spelen

Van Dun (Den Haag, 1995) componeerde voor diverse ensembles, onder meer voor symfonieorkesten. Zijn werk voor klassieke ensembles getuigt van een ritmische levendigheid. Er is een verwantschap met elektronische dansmuziek. Van Dun maakt kleurrijk gebruik van instrumentatie en grote ruimtelijke gebaren. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest voerden zijn stukken uit. Hij schreef muziek voor de Olympische Winterspelen van 2018.

Man van de lichtmis

In augustus 2021 ging zijn slagwerkconcert In Transit in première bij de concertserie van het Nederlands Studenten Orkest. Een jaar later creëerde hij als artist in residence de concertervaring Lichtmis voor festival Dag in de Branding. In oktober 2023 ging zijn compositie Rocailles de l’après-vie in première. Dat gebeurde bij de NTR Zaterdagmatinee in Concertgebouw Amsterdam, met Asko|Schönberg en Bas Wiegers.

Grootste klassieke buitenfestival

Wonderfeel is het grootste buitenfestival voor klassieke muziek. Dit jaar vindt het festival van 19 tot en met 21 juli plaats. De vertrouwde locatie is het natuurgebied Schaep en Burgh in ’s-Graveland. Er zijn optredens van barok tot minimalistisch, met lijntjes naar jazz, wereld- en popmuziek. ‘Drie dagen lang muziek beleven in een losse en toegankelijke sfeer’, prijst het festival zelf. Daarnaast is er een groot ander aanbod. Bezoekers van Wonderfeel kunnen ook kiezen voor poëzie, dans, verhalen of natuurwandelingen.

Hier meer over de line-up van dit jaar en tickets.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen