Martin Fondse, winnaar van de Buma Classical Award 2022.
Martin Fondse, winnaar van de Buma Classical Award 2022. Foto: Michiel van Nieuwkerk.

Martin Fondse wint Buma Classical Award 2022

Martin Fondse is uitgeroepen tot winnaar van de Buma Classical Award 2022. De componist, arrangeur en pianist mocht de award in ontvangst nemen van Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur. Het is een kroon op het werk van de Componist des Vaderlands 2022-2023.

De Buma Classical Award is een oeuvreprijs voor hedendaags klassieke componisten, die lang actief zijn in de Nederlandse muzieksector, nieuw gecomponeerde muziek met moderne stromingen weten te verbinden of hun werk onder de aandacht van een ruim publiek brengen. Zo iemand is Martin Fondse. De 55-jarige componist, arrangeur en pianist ontving op woensdag 7 december de Buma Classical Award 2022, live tijdens het NPO Radio 1-programma Langs de lijn en omstreken.

Divers en eigenzinnig

Het was Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, die de award overhandigde aan Fondse. Hij noemt de Componist des Vaderlands een “maker van diverse, mooie, eigenzinnige en sterke werken” en meent dat het “niemand zal verbazen dat de Buma Classical Award naar de meest veelzijdige componist van ons land gaat”. Daarmee volgt Fondse onder anderen Vannessa Lann (2019), Aart Strootman (2020) en Toek Numan (2021) op.

Grootse inspanningen voor muziekleven

Het Nederlandse muzieklandschap wordt al decennialang mee gekleurd door Fondse, die sinds de jaren negentig als pianist diverse ensembles leidt. Als componist en arrangeur werkt hij samen met bigbands, orkesten en internationale sterren. Sinds januari 2022 oefent Fondse de functie van Componist des Vaderlands (een initiatief van Buma Cultuur) met trots uit. Daarnaast komt hij op voor alle betrokkenen in het muziekleven en gaat hij gesprekken aan met collega-componisten en musici, theaterdirecteuren en concertbezoekers, maar ook platenmaatschappijen en programmamakers bij radio en tv, muziekdocenten en politici.

Meer weten over de Componist des Vaderlands? Lees dan ook eens dit artikel.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen