Martin Fondse, Componist des Vaderlands
Martin Fondse, de nieuwe Componist des Vaderlands. Foto: Merlijn Doomernik

Martin Fondse, de nieuwe Componist des Vaderlands

Martin Fondse is de nieuwe Componist des Vaderlands. De komende twee jaar zal hij met eigen composities inspelen op actuele ontwikkelingen in Nederland. Fondse werd op 11 november 2021 benoemd door een onafhankelijke jury. De Componist des Vaderlands is een initiatief van Buma Cultuur.

Een echte muzikale verbinder en een veelzijdige duizendpoot. Zo noemde de jury Martin Fondse. “Hij begeeft zich met zijn werk tussen verschillende muziekstijlen van pop en jazz tot klassiek en hedendaags. Martin werkt samen met de meest uiteenlopende culturele muzikale achtergronden in diverse disciplines zonder zijn eigen identiteit te verliezen”, aldus de jury, die bestond uit David Kweksilber (klarinettist en saxofonist), Maarten van Boven (algemeen en artistiek directeur Muziekgebouw aan ’t IJ), Bert Palinckx (artistiek directeur November Music), Makira Mual (samensteller Podium Witteman) en voorzitster Adriana van Dooijeweert (voormalig voorzitster College voor de Rechten van de Mens).

Veelzijdige musicus

Fondse is niet alleen componist, maar ook pianist, vibrandoneonist, arrangeur, mentor, orkestleider en dirigent. De komende twee jaar voegt hij de titel Componist des Vaderlands aan dit rijtje toe. Dat ambt werd door Buma Cultuur in het leven geroepen om het muziekleven een boegbeeld voor eigentijdse Nederlandse muziek te geven. Fondse zal in de periode 2022-2024 met eigen composities inspelen op actuele ontwikkelingen in de samenleving en opkomen voor diverse spelers in de muziekwereld, van componisten tot musici en docenten.

Nieuwsgierigheid voorop

De nieuwe Componist des Vaderlands neemt daarbij ‘nieuwsgierigheid’ als uitgangspunt. Fondse: “Het is van groot belang nieuwsgierig te zijn. Naar jezelf, de ander, andere muziekstijlen, andere culturen. Verder kijken dan het eerste gezicht. Er is altijd nog iets waardevols, van betekenis, verrassends om de hoek.” Fondse is de vierde Componist des Vaderlands. Willem Jeths (2014–2016), Mayke Nas (2016-2018) en Calliope Tsoupaki (2018-2021) gingen hem voor.

Bekroning

De benoeming tot Componist des Vaderlands is een nieuwe bekroning voor Fondse. In zijn carrière won hij al verschillende prijzen, waaronder de Buma Boy Edgar Prijs (2017), Prémio da Música Brasileira (2017), Zilveren Notenkraker (2016) en Edison Award Jazz National (2012). Als componist schreef Fondse voor tal van internationale musici als Erik Vloeimans, George Duke en Basemant Jaxx. Maar ook voor films, theater- en dansgezelschappen, orkesten en ensembles is Fondse een veelgevraagd componist. Zo werkte hij bijvoorbeeld samen met het Concertgebouworkest en is zijn muziek te horen in de film The Phantom of the Cinema van Erik van Schaaik.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen