MASCAGNI

Recensie MASCAGNI – Cavalleria rusticana

MASCAGNI
Cavalleria rusticana
Melody Moore (Santuzza), Brian Jagde (Turiddu), Elisabetta Fiorillo (Lucia) e.a., MDR Leipzig Radio Choir, Dresdner Philharmonie o.l.v. Marek Janowski
Pentatone Music PTC 5186 772 • SACD-66’
Waardering: 7

Laat ik maar met een (retorische) vraag beginnen: hebben we deze opname nodig? Aan ‘Cavalleria’s’ geen gebrek, het is zowat één van de meest opgenomen opera’s aller tijden. Dat we hem de laatste tijd minder hoorden ligt aan de tijdgeest, men houdt niet zo van verisme. Maar zelfs de Nationale Opera in Amsterdam, die aan het genre een hekel schijnt te hebben, zette in 2019 de opera samen (met zijn zuster tweeluik, Pagliacci) op het programma. Die productie (regisseur Robert Carsen op zijn slechtst) ben ik gauw vergeten. Wat wel in mijn geheugen is gebleven, is de bijdrage van Brian Jagde die als Turiddu een buitengewoon sterke indruk op mij maakte. Hier stelt hij mij teleur. In tegenstelling tot Amsterdam klinkt hij eenkleurig en hij haalt te veel uit. Ik mis de lyriek. De verliefdheid. En het spijtgevoel. Het kan ook aan de dirigent liggen: ik denk niet dat Marek Janowski hier affiniteit mee heeft. Het orkest klinkt ook te netjes, te braafjes, nergens is de zinderende Siciliaanse zon te bespeuren. Melody Moore is een mooie Santuzza maar waar is haar alles verterende jaloezie en de wanhoop? Elisabetta Fiorillo is een goede Mamma Lucia en Roxana Constantinescu een prima Lola. Helaas kan Lester Lynch (Alfio) mij geen seconde overtuigen dat hij een jaloerse boer is.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen