MASSENET

Recensie MASSENET – Thaïs

MASSENET
Thaïs
Erin Wall (Thaïs), Joshua Hopkins (Athanaël), Andrew Staples (Nicias) e.a., Toronto Mendelssohn Choir, Toronto Symphony Orchestra o.l.v. Sir Andrew Davis
Chandos CHSA 5258 • SACD-132’ (2 cd’s)
Waardering: 9

Wie kent Méditation niet, het sentimenteel zoete maar o zo mooie stuk vioolmuziek, met een hoog tranentrekkersgehalte? Er zijn echter niet veel mensen die de hele opera, waarin het stuk als een soort intermezzo in de tweede akte fungeert, ooit hebben gehoord. De opnamen ervan zijn nog steeds schaars dus alle nieuwe uitgaven zijn meer dan welkom. Zeker als de uitvoering goed is, en deze nieuwe opname op Chandos is dat zeer zeker wel. Althans: tot op zekere hoogte. Het orkest uit Toronto klinkt zo ontzettend mooi dat je er verliefd op wordt. Sir Andrew Davis haalt uit de musici werkelijk het onmogelijke: zo mooi heb ik de partituur nog niet eerder uitgevoerd gehoord. De pianissimo’s, de manier hoe ze de stille passages tot in de puntjes weten te verzorgen, de onderhuidse spanning. Petje af! Petje af ook voor de violist die de Méditation van nieuwe lagen weet te voorzien. Zo mooi! Helaas blijven de zangers een beetje achter. Erin Wall is een pracht van een sopraan met een kristalheldere stem, maar een ‘hoer van Babylon’? Eerder een kinderlijk naïef meisje dat zo met de lucifers gaat venten. Joshua Hopkins heeft de juiste stem voor Athanaël maar gaat de mist in als het op ‘aardse verlangens’ aankomt. Andrew Staples is een goede Nicias, maar ook hij weet mij niet volledig te overtuigen.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen