Matthäus door The Bach Choir of Bethlehem.

Mendelssohns Matthäus-Passion op album

The Bach Choir of Bethlem komt met een bijzondere versie van Mendelssohns Matthäus. Die voert terug naar de bron, naar de negentiende eeuw. Het album Mendelssohn & Bach – Matthäus-Passion verschijnt eind maart.

Bijna 74 jaar lang leed de Matthäus-Passion een sluimerend bestaan. Vanaf de dood van J.S. Bach in 1750 tot Felix Mendelssohns vijftiende verjaardag in 1824 was de passie een schim. Het verjaardagscadeau van de jonge Mendelssohn zou de muziekgeschiedenis veranderen. Hij kreeg een kopie van Bachs Matthäus. Vijf jaar later dirigeerde Mendelssohn de Singakademie in Berlijn, in een door hem gearrangeerde versie van de passie. Het was de eerste uitvoering van de Matthäus in de negentiende eeuw.

Ingekorte Matthäus-Passion

Mendelssohn ging in 1841 op herhaling, in Leipzig. Toen presenteerde hij ‘zijn’ Matthäus met orkest en koor en een andere rol voor de Evangelist en solisten. Hij kortte de lengte van de passie met zo’n dertig procent in.

Mendelssohns kleinzoon

Na zijn dood, in 1847, lag Mendelssohns Matthäus-partituur opgeslagen bij zijn erfgenamen in Londen. Zijn kleinzoon schonk het muzikale kleinood aan de Bodleian Library in Oxford. De rest is geschiedenis. De Matthäus heeft sindsdien een vlucht genomen.

Matthäus door Bach Choir

Een eerste volledige reconstructie van Mendelssohns materiaal door Malcolm Bruno en Caroline Ritchie is in december van vorig jaar door Bärenreiter Verlag gepubliceerd. The Bach Choir of Bethlehem heeft die versie opgenomen, onder leiding van Chris Jackson. Een primeur. Het album, van het label Analekta, komt in maart uit.

Hier meer info over The Bach Choir of Bethlehem.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen