Maxim Vengerov opent met Sinfonia Amsterdam het nieuwe culturele seizoen in de Doelen in Rotterdam
Maxim Vengerov. Foto: Diago Mariotta Mendez

Wereldberoemde violist Maxim Vengerov & Sinfonia Rotterdam

In de Rotterdamse Doelen opent Sinfonia Rotterdam het nieuwe culturele seizoen met niemand minder dan Maxim Vengerov. Hij is op 21 en 22 september in de Nederlandse havenstad. Samen met Sinfonia Rotterdam speelt Vengerov, onder leiding van Conrad van Alphen, het wervelende concert Burlesque Volksmuziek.

Sinfonia Meesters Project

De komst van deze wereldster is onderdeel van het Sinfonia Meesters Project en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad. Naast het soleren met Sinfonia Rotterdam is een belangrijk element van dit project het steunen van talentvolle jonge musici. Om dat te benadrukken, geeft Maxim Vengerov op woensdag 21 september om 14.30 uur een masterclass aan drie studenten en één alumnus van Codarts Rotterdam. Maxim Vengerov is de eerste van in totaal vier wereldsterren met wie Sinfonia Rotterdam voor het Sinfonia Meesters Project de komende jaren samenwerkt.

Meestersproject
Het Meesters Project steunt talentvolle musici.

Burlesque Volksmuziek

Op donderdag 22 september soleert de beroemdste solist ter wereld in het hem op het lijf geschreven Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj. Deze bijzondere compositie zit vol emotie, grandeur en demonische volksmuziek.

Kans voor jong talent

Een van de grootste passies van Maxim Vengerov is het onderwijzen en aanmoedigen van jong talent. Hij heeft hiervoor, wereldwijd, verschillende onderwijsfuncties gehad. Tijdens de coronapandemie bood hij online masterclasses aan voor violisten, altviolisten en kamermuziekgroepen. In zijn overtuiging dat muziekwedstrijden een platform zijn om internationale carrières van jonge kunstenaars te lanceren, heeft Maxim Vengerov in talrijke jury’s gezeten. Onder andere bij de International Conducting Competition Rotterdam. Hiervoor verzorgde Sinfonia Rotterdam in mei van dit jaar het openingsconcert.

Stagespelers Codarts en Koninklijk Conservatorium

Tijdens het concert op 22 september worden Sinfonia Rotterdam én Maxim Vengerov ondersteund door stagespelers van Codarts Rotterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dit alles onder de bezielende leiding van Conrad van Alphen.

Conrad van Alphen
Conrad van Alphen. Foto: Marco Borggreve.

Sinfonia Rotterdam

Oprichter en artistiek leider van Sinfonia Rotterdam, Conrad van Alphen, heeft de droom om de wereldberoemde solisten met wie hij regelmatig in het buitenland optreedt samen te laten werken met ‘zijn’ Sinfonia Rotterdam. Conrad van Alphen: “Het is een eer een grootheid als Maxim Vengerov bij Sinfonia Rotterdam te verwelkomen. Bij ons prachtige orkest spelen zowel doorgewinterde musici als jonge professionals. Allemaal zijn we even verheugd om in de week van 21 september met Vengerov te repeteren en op te treden. Ik nodig iedereen uit, binnen en buiten onze stad, om vooral naar Rotterdam te komen en te genieten van de kracht en emotie van het spel van Vengerov. Een ervaring om nooit te vergeten!”

Magnifiek klassiek voor iedereen

Met haar frisse en energieke uitvoeringsstijl heeft Sinfonia Rotterdam de afgelopen tweeëntwintig jaar hard gewerkt om een belangrijke schakel in het nationale en internationale muzieklandschap te worden. En dat is zeker gelukt. Met de komst van Maxim Vengerov laat Sinfonia Rotterdam zien waar het orkest voor staat: ‘Magnifiek klassiek voor iedereen!’

Sinfonia Rotterdam
Sinfonia Rotterdam onder leiding van Conrad van Alphen. Foto: Jan Hordijk.

Tarieven

De masterclass op 21 september en het concert op 22 september vinden plaats in de Grote Zaal van de Doelen in Rotterdam.
Kaarten: sinfoniarotterdam.nl

Masterclass | 10 euro
Concertkaarten | 28 euro | 10 euro (jongerentarief)

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen