Asko|Schönberg
Asko|Schönberg. Foto: Francoise Bolechowski

Asko|Schönberg in Utrecht en Amsterdam

Asko|Schönberg, het toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, maakt op 7 september deel uit van de openingsavond van het Gaudeamus Festival. De avond nadien staat het ensemble op het podium van het Amsterdamse Muziekgebouw.

Het jaarlijkse Gaudeamus Festival in TivoliVredenburg wordt op woensdag 7 september feestelijk geopend, met onder meer muziek van Asko|Schönberg. Het ensemble brengt een programma over generaties en continenten heen. Zo is er Ilolli-pop van Alex Paxton, een van de genomineerden voor de Gaudeamus Award 2022. Zijn muziek bevindt zich ergens tussen cartoonmuziek, free jazz en hedendaags klassiek. Daarnaast speelt het ensemble The Color Yellow van jurylid Huang Ruo, waarvoor shengspeler Wu Wei het gezelschap als solist vervoegt.

Ode aan De Leeuw

Op donderdagavond 8 september brengt Asko|Schönberg in het Muziekgebouw een ode aan Reinbert de Leeuw. De dirigent, componist, pianist en vooral voorvechter van nieuwe muziek zou die dag zijn 84e verjaardag gevierd hebben. Om hem te herdenken, speelt het ensemble Die Stücke der Windrose van Mauricio Kagel, een goede vriend van De Leeuw en toonaangevende componist uit de twintigste eeuw. Onder zijn leiding nam Asko|Schönberg meerdere van Kagels composities op, waaronder Die Stücke der Windrose.

Couleur locale

In Die Stücke der Windrose heeft elke windrichting een eigen couleur locale, beïnvloed door de componist zijn visie op de windrichtingen. Als Argentijn geboren ten zuiden van de evenaar verschilt die namelijk ten opzichte van de Europese. En dat zorgt voor onverwachte kleuren in de muziek. Het noorden klinkt bijvoorbeeld verrassend broeierig en het westen exotisch. Kagel schreef de cyclus voor de vaste bezetting van vijf strijkers, piano, harmonium, klarinet en slagwerk. Het concert Kagels kompas is het eerste in de Donderdagavondserie in het Muziekgebouw.

Meer info over het openingsconcert op het Gaudeamus Festival leest u hier. Meer weten over Kagels kompas? Klik hier.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen