MAYR

Recensie MAYR – Mass in E flat major

MAYR
Mass in E flat major
Dorota Szczepanska (sopraan), Johanna Krödel (alt), Markus Schäfer (tenor), Daniel Ochoa (bas), Simon Mayr Chorus, Concerto de Bassus o.l.v. Franz Hauk
Naxos 8.574057 • DDD-87’
Waardering: 7

Dit is de allereerste opname van de Messe in Es-Dur van Johann Simon Mayr (1763-1845) weliswaar gereconstrueerd en gearrangeerd door Frank Hauk en Manfred Hössl, beiden geboren in 1955. Mayr componeerde zijn grote mis, een late compositie, grotendeels in 1843 en deed dit in de toen overheersende stijl van de Italiaanse ‘messa concertata’ met de duidelijke opsplitsing in vocale nummers. Dit in tegenstelling met de symfonische mis die ten noorden van de Alpen gebruikelijk was. In de hier gepresenteerde reconstructie is Mayrs expressieve opbouw ten volle gerespecteerd met opmerkelijke vocale solo’s en koren en de zangerige instrumentale beurten. Dat garandeert ons Franz Hauk, een van de arrangeurs die de uitvoering dirigeert en deze in de zomer van 2018 in de Asamkirche in Ingolstadt opnam. De vocale solisten laten soepele stemmen en expressieve maar enigszins ingehouden uitvoeringen horen, omringd door het Simon Mayr koor en Concerto de Bassus. Voor liefhebbers.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen