WALLY

Recensie WALLY – Jusqu’à l’aurore ‘Shaping time with sound’

WALLY
Jusqu’à l’aurore ‘Shaping time with sound’
Mondrian Ensemble: Ivana Pristašová (viool), Petra Ackermann (altviool), Karolina Öhman (cello), Tamriko Kordzaia (piano)
col legno music WWE 20448 • DDD-68’
Waardering: 8

Het Zwitserse Mondrian Ensemble won in 2018 de Swiss Music Prize voor het beste ensemble, en wordt internationaal geprezen om hun toewijding aan hedendaagse muziek. Verschillende noemenswaardige componisten droegen werk op aan het pianokwartet. De cd ‘Shaping time with sound’ bestaat volledig uit muziek van de Oostenrijkse componist en violist Thomas Wally (1981), met onder andere twee pianokwartetten, een strijktrio en een vijftien minuten durend werk voor viool solo. De registratie bezegelt in zekere zin ook de vriendschap die al lange tijd tussen Wally en de leden van het Mondrian Ensemble bestaat. De composities beslaan ongeveer tien jaar in het oeuvre van de componist. In de vijf delen van ‘transfiguration’ schuift Wally zelf aan als tweede violist. De composities zijn enerverend en contrastrijk. In een aantal stukken, met name Caprice, waart duidelijk de geest van Sjostakovitsj. Niets van de interpretatie van het Mondrian Ensemble is aan het toeval overgelaten. Het ensemble is ritmisch sterk, en weet op magische wijze een kristalheldere sound met een warm timbre te combineren.
Maartje Valk

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen