MENDELSSOHN

Recensie MENDELSSOHN – Overture & Incidental Music to A Midsummer Night’s Dream

MENDELSSOHN
Overture & Incidental Music to A Midsummer Night’s Dream
Anna Lucia Richter (sopraan), Barbara Kozelj (alt), Pro Musica women’s choir, Budapest Festival Orchestra o.l.v. Iván Fischer
Channel Classics CCS SA 37418 • SACD-57’
Waardering: 9

De zeventienjarige Felix Mendelssohn creëerde in 1826 een meesterwerk dat vanaf de eerste uitvoering zeer geliefd was en dat tot het symfonische toprepertoire wordt gerekend. Ondanks dat er al talloze opnamen bestaan van A Midsummer Night’s Dream komt het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Iván Fischer met deze verrassende en frisse interpretatie. Na de betoverende openingsakkoorden in het hout, komt de muziek op natuurlijke wijze in beweging. Fischer houdt het tempo er goed in, maar trapt bij de bekende none-val plotseling op de rem. Dit houdt de luisteraar alert en draagt bij aan de speelsheid van de muziek. Ook in het Scherzo zorgt het frisse tempo ervoor dat de muziek haar speelse karakter behoudt. Helaas zijn de timing en intonatie, met name tussen de blazers onderling, soms slordig. De zangeressen Anna Lucia Richter en Barbara Kozelj, die beiden de rol van een fee op zich nemen, zingen bijzonder goed gearticuleerd en zeer expressief. Daarnaast schittert Richter ook in drie liederen van Fanny Mendelssohn. Gelukkig werd Fanny door haar echtgenoot gesteund in haar componeerambities, in tegenstelling tot haar broer en vader. Het is erg mooi om de muziek van Felix en Fanny op deze manier naast elkaar op één cd te horen.
Ella Botter

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen