Pearls in Baroque – Bach and Beyond

Pearls in Baroque presenteert onder leiding van klaveciniste Noriko Amano Bach and beyond, een serie concerten in de Kleine Zaal waarin steeds Bach èn andere barokcomponisten centraal staan. Pearls in Baroque staat voor ultieme barokmuziek en brengt visueel aantrekkelijke, authentieke uitvoeringen door topmusici van bekende en minder bekende hoogtepunten uit het barokrepertoire met barokdans en schitterende kostuums.

Zondag 11 februari 2024, 14.15 uur – Wintermatinee met Bach en Rameau

Na een zeer succesvolle Herfstmatinee in pastorale ambiance op 12 november 2023 met een klavecimbelconcert van Bach, De vier jaargetijden van Vivaldi en L’Espagnola van Couperin, vervolgt Pearls in Baroque het seizoen op 11 februari 2024 met een intieme Wintermatinee.

Te horen zijn drie sonates van Bach en twee klavecimbelconcerten van Jean Philippe Rameau met prominente rollen voor de viool, de viola da gamba en het klavecimbel. Het programma wordt gecompleteerd met La Folia van Marin Marais waarbij barokdans in een oorspronkelijke choreagrafie van Raoul-Auger Feuillet ten tonele wordt gebracht.

Uitvoerenden zijn klaveciniste Noriko Amano, artistiek leider van Pearls in Baroque, barokvioliste Sayuri Yamagata en gambiste Mieneke van der Velden, beiden verbonden aan de Nederlandse Bachvereniging, en de jonge barokdanseres Emily van Baaren. Zij brengt een sarabande, een plechtige dans.

In de vijf klavecimbelconcerten van Rameau die zijn gepubliceerd in 1741 vormt het klavecimbel het hart van het ensemble. Dit instrument is een volledig uitgeschreven partij (obbligato) toebedeeld, waarbij de begeleiding wordt verzorgd door de viool en de viola da gamba. De klavecimbelconcerten van Rameau worden wel vergeleken met de vioolsonates van Bach die van eerdere datum zijn.

La Folia is een van de oudste thema’s in de Europese muziek. Vele componisten hebben het gebruikt, onder wie Vivaldi, Bach en dus ook Marais. In 1701 werden zijn 32 couplets de Folie d’Espagne gepubliceerd. Net als Rameau diende Marais het grootste deel van zijn werkzame leven hij het Franse hof te Versailles. Hij wordt beschouwd als een belangrijke vertegenwoordiger van de Franse school van componisten voor viola da gamba.

 

Programma

J.S. Bach – Triosonate in G groot (BWV 1038)

J.S. Bach – Sonate voor viola da gamba en klavecimbel nr. 1 in G groot (BWV 1027)

J. Ph. Rameau – Pièces de clavecin en concerts, 1e concert in c klein (RTC 7)

Pauze

J.S. Bach – Sonate voor viool en klavecimbel nr. 4 in c klein (BWV 1017)

J. Ph. Rameau – Pièces de clavecin en concerts, 2e concert in G groot (RTC 8)

M. Marais – Couplets de Folie d‘Espagne (La Folia)

 

Donderdag 30 mei 2024, 20.15 uur – Koffiesoiree met Bach en Bernier

Het seizoen wordt afgesloten op donderdag 30 mei met een Koffiesoiree in geanimeerde sfeer dat met de Kaffeekantate van Bach en Le Caffé van Bernier het verhaal vertelt van hoe koffie in de tijd van barok Europa veroverde.

J.S. Bach – Cantate ‘Schweigt stille, plaudert nicht’, BWV 211 (Kaffee Kantate)

N. Bernier – Le Caffé

Meer informatie en kaarten bestellen.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen