Mis het niet: Nieuwe, volledig geënscenneerde  bewerking van Zauberflöte vanaf juni in de theaters

Mozarts Zauberflöte – The next generation

Wie had niet bij de eerste uitvoeringen van Mozarts Die Zauberflöte in 1791 willen zijn? De fabuleuze muziek, fantasievolle karakters en sprankelende humor overrompelenden het publiek van het volkse theater van Emanuel Schikaneder, die als acteur en regisseur zelf Papageno speelde. Een jaar later veroverde ‘De Tooverfluyt’ ook Nederland. Om de sprankelende energie van die eerste voorstellingen weer voelbaar te maken slaat de Theateralliantie nu de handen ineen met OPERA2DAY, dat in korte tijd de harten van het publiek wist te veroveren, en het Grammy Award-winnende ensemble LUDWIG.

Deze volledige enscenering van Mozarts meesterwerk is de gedroomde opvolger van het met vijfsterrenrecensies overladen Amadeus, waarin al een hoofdrol was weggelegd voor operascènes. ‘Wat een feest!’ schreef Scènes. ‘De mooiste scènes zijn die waarin Mozart en de muziek de hoofdrol spelen’ aldus NRC, bovendien ook ‘schitterend gezongen’. ‘Het waanzinnig knappe spel, Mozarts muziek, de rijkgeschakeerde enscenering zijn genadeloos en van een kwellende schoonheid’ (Trouw). Scènes uit Die Zauberflöte stalen de show en deden verlangen naar een volledige uitvoering van het werk.

Theu Boermans, een van meest geliefde en bekroonde regisseurs van ons land werkt hiervoor opnieuw samen met muzikaal leider Hernán Schvartsman van OPERA2DAY. Ze lieten zich inspireren door de intenties van Mozart en Shikaneder. Een vergelijkbare mix van acteurs en zangers werd gecast en het libretto spreekt direct tot de verbeelding via een volledig nieuwe Nederlandse vertaling. Het verhaal van een jonge generatie die vecht voor een betere wereld, komt opnieuw tot leven in onze eigen tijd, vol tragiek, maar ook verfrissende humor. Ook dit keer belooft de productie een visuele en theatrale belevenis te worden.

De Theateralliantie realiseert deze voorstelling met in het oog springende partners. OPERA2DAY heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een opvallende vernieuwer binnen het operaveld, innovatief, maar vanuit een liefde voor het repertoire en genre. Het levert ‘de ene spraakmakende voorstelling na de andere’ op, aldus de Theaterkrant. ‘OPERA2DAY demonstrates that there is a brave new world of opera out there which has yet to be fashioned’ schreef een Engelse recensent. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door LUDWIG. Opnamen van dit ensemble werden uitgeroepen tot ‘beste klassiek album van het jaar’ (New York Times) en bekroond met een Grammy Award.

Link: www.mozartszauberflote.nl

 

 

 

 

 

 

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen