Maja Bogdanović schippert tussen Saint-Saëns en moederschap

Na vele cd’s met vooral hedendaagse muziek verrast de Servische celliste Maja Bogdanović nu met de celloconcerten van Saint-Saëns en Lalo. Een gesprek over een plaat vol jeugdherinneringen, moederschap en het reizen met een cello. “Het is officieel niet toegestaan om met een cello en een kind te vliegen. Ik zou daarom graag eens met de God van KLM om tafel zitten.”

Tekst: Paul Janssen, foto: Stefan Bremer

Het is weer eens wat anders om een interview zo te beginnen: bij binnenkomst word ik verwelkomd door een lieftallig tweejarig meisje, dat mij meteen haar 1/16 miniviool laat zien. Even later zit ik, gewend als ik ben aan dit soort zaken als grootvader van een aardige voorraad klein grut, op de bank met diezelfde viool in mijn hand haar te ‘begeleiden’ bij een fantastische ‘ballerinademonstratie’. “Alles is ballerina tegenwoordig”, zegt haar moeder niet zonder trots.

“Zelfs de juf van de peuterspeelzaal vond het opvallend dat ze zo jong al echt als een balletdanseres beweegt.” “Het maakt mij niet uit wat ze gaat worden”, vervolgt ze, nadat haar dochter mij ook nog de muziekkamer heeft laten zien en mij haar Duplotoren weer op elkaar heeft laten zetten. “Ze wordt omringd door muziek en we nemen haar overal mee naar toe, maar ze hoeft echt geen musicus of danseres te worden. Misschien wordt ze wel dokter, net als mijn ouders.”

Muziek uit de kindertijd

Die moeder is Maja Bogdanović, al jaren een internationaal veelgevraagd celliste en echtgenote van violist Daniel Rowland. Met een tweede kind op komst in augustus gaat het tweetal een logistiek uitdagende tijd tegemoet. Wat zich meteen al uit in de agenda van Maja. Tot eind juni staat deze vol met concerten, daarna wordt het onzeker.

Ze hoopt bij een aantal concerten van het Stift Festival, dat zich sinds 2005 rond de Stiftstkerk in het Twentse Weerselo afspeelt en waarvan haar echtgenoot artistiek leider is, in de tweede helft van augustus al weer mee te kunnen spelen. Als moeder van twee kinderen, welteverstaan. Ondertussen heeft ze wel een concertreeks in Brazilië, waar ze het Celloconcert van Edouardo Lalo zou spelen, afgezegd.

Die stond gepland op een moment dat ver reizen echt meer dan onverstandig zou zijn. Ze heeft zich er, zoals het een aanstaande moeder betaamt, gelaten bij neergelegd. “Maar jammer is het wel”, voegt ze toe. Vooral omdat haar cd met het Eerste Celloconcert van Camille Saint-Saëns en het Celloconcert van Lalo net verschenen is. Een cd die al goed was voor jubelende besprekingen in de Volkskrant en NRC. Bovendien is het een cd die haar na aan het hart ligt. “Het zijn stukken vol herinneringen die teruggaan tot mijn kindertijd. Daarom ben ik ook erg dankbaar dat ik ze heb kunnen opnemen.”

Benieuwd naar het volledige interview met Maja Bogdanović? In Luister 772 kan je het volledige interview lezen! Dit nummer ligt vanaf 26 mei in een boekhandel bij jou in de buurt of kan je online bestellen op store.bcm.nl

4.4/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen