Jean-Guihen Queyras & Atlas Ensemble
Kenne Peters vertelt over Musis op Maandag. Op 15 oktober Jean-Guihen Queyras en Atlas Ensemble met Nomaden van Joël Bons.

Musis op Maandag: Nomaden

Kenne Peters is muziekprogrammeur bij Musis in Arnhem en een jonge, bevlogen liefhebber. Net als Luister wil hij klassieke muziek introduceren bij een zo breed mogelijk publiek. Voorafgaand aan iedere avond in de serie Musis op Maandag geeft hij op deze site uitleg over artiest en programma.

Werelden komen samen

“De wereldpremière van Nomaden vond plaats in 2016 tijdens de Cello Biënnale in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Vanwege de positieve ontvangst en de lovende reacties – het concert was strak uitverkocht – wordt het nu bij ons hernomen, in Musis in Arnhem, op 15 oktober aanstaande. De stercellist Jean-Guihen Queyras (een uitgebreid interview is te vinden in Luister 734, 5 oktober, red.) komt uit Canada, is naar Algerije verhuisd, daarna naar Frankrijk en heeft gestudeerd in onder andere Duitsland en de Verenigde Staten. Hij is het gezicht van dit stuk, Nomaden van Joël Bons, dat speciaal voor hem is gecomponeerd. Queyras is wat mij betreft de ideale ambassadeur van wat er op het podium gebeurt: muzikale werelden komen samen in een reis die naar India, China, Azerbeidzjan en Japan voert. Vandaar ook de titel van het uur durende muziekstuk, dat enorm gevarieerd is en opvallende combinaties kent. Noem het gerust ‘klassieke wereldmuziek’. Alle puzzelstukjes vallen in elkaar. Fascinerend.”

Muziek die je hoofd vult

“Ja, je moet er enigszins getrainde oren voor hebben, want er gebeurt een hoop, in rap tempo bovendien. Maar ik ben ervan overtuigd dat het publiek betoverd raakt door het instrumentgebruik en de verschillende, uiteenlopende klankkleuren. Het is muziek die je hoofd vult, die je meeneemt op reis en waar je na afloop over wilt praten met elkaar.”

Klik hier voor meer info.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen