Kate Moore op November Music
November Music opent vrijdag 2 november met een Bosch Requiem van Kate Moore.

November Music opent met dodenmis Kate Moore

November Music opent vrijdag 2 november met een Bosch Requiem van Kate Moore. Tijdens de 26ste editie van dit grote internationale festival voor actuele muziek worden in tien dagen tijd zo’n negentig concerten in verschillende genres gegeven.

Het festival in Den Bosch geeft traditiegetrouw compositieopdrachten aan zowel Nederlandse als buitenlandse componisten. Festivalcomponiste Kate Moore maakte heel toepasselijk voor de openingsdag, Allerzielen, een splinternieuwe dodenmis, waarmee zij de inmiddels achtjarige traditie van het Bosch Requiem voortzet. Deze avond begint met een tocht langs enkele ‘heilige plaatsen’ rondom het Theater aan de Parade, waar het publiek wordt getrakteerd op muzikale en theatrale optredens.

John Zorn keert terug bij November Music

November Music biedt een dwarsdoorsnede van actuele muziek met verschillende hoogtepunten. Zo komt de New Yorkse musicus/componist John Zorn terug voor een heuse marathon van zeven concerten op maandagavond 5 november. De Canadese sopraan Barbara Hannigan komt speciaal voor een door Zorn geschreven liedcyclus naar de Brabantse hoofdstad. Hannigan is vooral bekend van eigentijdse muziek. Zij vertolkt dramatische werken van onder meer György Ligeti, Louis Andriessen en Arnold Schönberg. Recent maakte ze een cd met Reinbert de Leeuw op piano (een uitgebreid interview met beiden in Luister 734, 5 oktober).

Nederlandse Muziekprijs

Op donderdag 8 november wordt voor het eerst de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt tijdens November Music. De gelukkige winnaar is Peter Gijsbertsen, die de hoogste onderscheiding van het Fonds Podiumkunsten zal ontvangen uit handen van minister Ingrid van Engelshoven. De jonge getalenteerde tenor zal eerst het stuk Zeven levensliederen en een aanslag van Bart Visman ten gehore brengen.

November Music zal van 2 tot en met 11 november worden gehouden op allerlei locaties in Den Bosch, met als festivalhart de Verkadefabriek. In 2016 trok het festival 11.500 bezoekers, vorig jaar ruim 12.000. Het moet raar lopen wil de komende editie niet een recordaantal bezoekers trekken.

Talentontwikkeling zal de komende jaren een van de speerpunten van November Music worden. Makers zullen worden begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling, artistieke visie, financiën, productie, publieksbenadering en marketing.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen