Kreutzer vs. Kreutzer

Muziektheater Kreutzer vs. Kreutzer

Goed nieuws: Amsterdam Sinfonietta en muziektheatercollectief Orkater slaan wederom de handen ineen. Ditmaal in een voorstelling over het verhaal van de Kreutzersonates van Beethoven en Janácek, getiteld Kreutzer vs. Kreutzer. Te zien van 10 t/m 20 november.

Muziek en theater wisselen elkaar af in Kreutzer vs. Kreutzer, een knipoog naar de klassieke film Kramer vs. Kramer uit 1979. De hoofdrollen worden vertolkt door Anniek Pheifer (Het Nationale Theater, Mocro Maffia, Het Leven is Vurrukkulluk) en Stefan Rokebrand (Celblok H, Soldaat van Oranje, Chez Brood). Leopold Witte tekent voor de regie en niemand minder dan Gijs Scholten van Aschat vertaalde het scenario van Laura Wade.

Kreutzer vs. Kreutzer gaat over liefde, overspel en de zeggingskracht van muziek

De jongste samenwerking tussen Amsterdam Sinfonietta en Orkater is een muziektheatraal programma over liefde, overspel en de zeggingskracht van muziek. De Kreutzersonate – de novelle van Leo Tolstoj – handelt over een jaloerse man die zijn echtgenote (Pheifer) ervan verdenkt een affaire te hebben met een violist (Rokebrand), met wie zij Ludwig van Beethovens Negende Sonate (de Kreutzersonate) speelt. Deze crime passionel van de Russische grootmeester inspireerde vervolgens weer componist Leos Janácek, die daarop zijn eigen Kreutzersonate schreef. Volgt u het nog?

Amsterdam Sinfonietta en Orkater werkten al eerder samen

De twee sonates, die van Beethoven en Janácek, vormen de rode draad in de voorstelling. De muziek brengt de twee dicht bij elkaar, maar is er daadwerkelijk sprake van overspel? Zoals gezegd is de voorstelling niet de eerste samenwerking tussen Amsterdam Sinfonietta en Orkater. De twee gezelschappen werkten eerder al samen aan een productie als Pärt en Tavener in 2017. Daarin droeg Scholten van Aschat gedichten voor van Fernando Pessoa.

Op zondag 10 november is Kreutzer vs. Kreutzer te zien in het Muziekcentrum in Enschede. Daarna volgen achtereenvolgens Utrecht (TivoliVredenburg), Amsterdam (Muziekgebouw), Leiden (Stadsgehoorzaal), Amsterdam (Muziekgebouw), Den Haag (Nieuwe Kerk) en Tilburg (Concertzaal).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen