Nederlands Kamerorkest
Gordan Nikolić. Foto: Godewijn Daled

Muzikaal leider Nederlands Kamerorkest verlengt contract

Gordan Nikolić blijft de komende drie seizoenen de muzikaal leider en het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. De Servische violist leidt het orkest sinds 2004 op geheel eigen manier. De komende jaren maakt hij als muzikaal leider regelmatig ruimte voor artistieke gasten.

Zo zal Nikolić de leiding van ‘zijn’ orkest een aantal keer toevertrouwen aan dirigent en hoboïst François Leleux. Ook dirigent en violist Riccardo Minasi mag volgend seizoen de rol van gastconcertmeester bij het Nederlands Kamerorkest op zich nemen. In maart 2022 is het aan de jonge violist Jonian Ilias Kadesha. Hij geeft dan voor het eerst leiding aan het orkest.

Artistiek partnerschap

Het Nederlands Kamerorkest hoopt de komende jaren een band op te bouwen met verschillende artistieke partners. Zoals Cappella Amsterdam bijvoorbeeld. Het koor onder leiding van Daniel Reuss was in april 2021 al te gast bij het Nederlands Kamerorkest met een verkorte versie van de Johannes-Passion van Bach. Dit seizoen brengen het orkest en het koor samen een kerstprogramma met Bachs Magnificat. Later volgen de Nederlandse première van Music in Common Time van Caroline Shaw en de Johannes-Passion. Ook met de Nationale Opera Studio werkt het Nederlands Kamerorkest nauw samen. In juli 2022 spelen ze een bijzondere uitvoering van Purcells Dido en Aeneas.

Bijzondere dynamiek

Het bijzonderste aan het Nederlands Kamerorkest is misschien wel de dynamiek tussen de orkestleden. Want hoewel het orkest dit seizoen onder leiding van dirigent Jérémie Rhorer Don Giovanni van Mozart en met dirigent Enrique Mazzola Anna Bolena van Donizetti zal spelen, speelt het meestal zonder dirigent. Muzikaal leider Gordan Nikolić zegt daarover: “Het gaat om een state of mind waarin je alles overziet. Dan kun je boven jezelf uitstijgen: iedereen gaat ergens naartoe. Soms kom je dan samen in één gevoel, of noem het een gezamenlijke mythologie, een geur, poëzie. Het Nederlands Kamerorkest kan dat.”

Bekijk hieronder een opname (2020) van het Nederlands Kamerorkest met Gordan Nikolić als muzikaal leider.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen