Flamenco Biënnale Nederland
Aruán Ortíz. Foto: Eliseo Cardona

Wereldpremière op Flamenco Biënnale Nederland

Tijdens de achtste editie van de Flamenco Biënnale Nederland gaat Flamenco Criollo in première. Het Aruán Ortiz Ensemble brengt deze gloednieuwe creatie, in opdracht van de Flamenco Biënnale, in verschillende Nederlandse en Belgische steden. Het tweejaarlijkse internationale dans- en muziekfestival is de hele maand november in diverse theaters te beleven.

Pianist Aruán Ortiz gaat samen met een internationale cast van musici en dansers op zoek naar de roots van flamenco. In Flamenco Criollo mengen ze melancholische klanken uit Al-Andalus, zoals het Iberisch Schiereiland destijds door de Moorse veroveraars genoemd werd, met energieke ritmes uit Afrika. De hedendaagse compositie die daaruit ontstaat, laat horen hoe Moorse melodieën in de zeventiende en achttiende eeuw via Spanje naar het koloniale Cuba reisden. Om vervolgens vol ritme terug te keren.

Aruán Ortiz Ensemble

De Cubaanse pianist, wiens stijl weleens wordt omschreven als een smeltkroes van Afro-Cubaanse rumba, Afrikaanse ritmes, eigentijds klassiek en moderne jazz, stelde een ensemble samen dat onder zijn leiding Flamenco Criollo opvoert. Het Aruán Ortiz Ensemble bestaat uit: zangeres Malika Zarra, zangeres en violiste Susana Orta, flamencozanger Ismael de la Rosa, luitist George Ziadeh, cellist Martín Meléndez en slagwerkers Fernando Favier (flamenco/Afro-Cubaanse percussie), Inor Sotolongo (Afro-Cubaanse percussie) en Yomar Amador (Afro-Cubaanse percussie). De dans wordt verzorgd door Niurka Agüero (Afro-Cubaanse dans) en María Moreno (flamencodans).

Flamenco Criollo

Het Aruán Ortiz Ensemble reist van 13 tot en met 19 november 2021 door Nederland en België met Flamenco Criollo. Kijk voor meer informatie en tickets op www.flamencobiennale.nl.

  • 13 november, Musis & Stadstheater (Arnhem)
  • 14 november, Muziekgebouw aan ’t IJ (Amsterdam)
  • 16 november, Flagey (Brussel)
  • 17 november, De Roma (Antwerpen)
  • 18 november, De Bijloke (Gent)
  • 19 november, Muziekgebouw Eindhoven (Eindhoven)

Flamenco Biënnale Nederland

Voor de achtste editie zakken van 7 tot en met 29 november 2021 grote namen uit de flamencowereld naar de Lage Landen af. De Flamenco Biënnale Nederland organiseerde aan het begin van het jaar al een programma vanuit Spanje, dat via livestream te volgen was. Nu brengt het festival de musici, de makers en het publiek weer écht samen. Bekijk hieronder de aftermovie van de Flamenco Biënnale Online.

5/5 - (1 stemmen)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen