Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) toert door heel Nederland - Luister magazine over klassieke muziek
het NSO in TivoliVredenburg. Foto: Veerle Bastiaanssen

Nederlands Studenten Orkest toert door het land

De 105 studenten van het Nederlands Studenten Orkest (NSO) gaan een maand lang, langs dertien concertzalen door heel Nederland, maar ook in Luxemburg en Aken laten ze van zich horen. De 105 studenten toeren van 9 t/m 23 februari 2020 rond.

Repeteren in plaats van studeren

Studeren is er even niet bij voor de leden van het Nederlands Studenten Orkest. Het is repeteren geblazen. De getalenteerde studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen onderbreken hun studie een maand lang om zich fulltime bezig te houden met muziek. Een maand lang ervaren de studenten hoe het is om te repeteren van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds en om vervolgens tien dagen achtereenvolgens te schitteren in de mooiste concertzalen van Nederland. Een intense tijd waarin hechte banden snel ontstaan. Dat zie, voel en hoor je. Als hoogtepunt van de tournee spelen ze in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Het Nederlands Studenten Orkest richting geven

De jonge dirigent Manoj Kamps geeft richting aan de groep studerende muzikanten. Of musicerende studenten. Hij studeerde aan het Sureka Amerasinghe in zijn geboorteland Sri Lanka en aan het Koninklijk Conservatorium. Inmiddels is hij zelf zeker geen student meer. Hij gaf leiding aan verschillende gezelschappen, waaronder de Nationale Reisopera. In 2018 voerde hij nog Hilda Paredes’ Harriet uit in het Amsterdam Muziekgebouw. Met het Nederlands Studenten Orkest brengt hij een combinatie van Wagners Vorspiel en Liebestod uit Tristan und Isolde, Unde imber et ignes van Van Veldhuizen en Le sacre du Printemps van Stravinsky.

Extra concert

Het Nederlands Studenten Orkest bestaat al 68 jaar, maar dit jaar is een extra concert toegevoegd aan de tour. Een bijzondere, want het is speciaal voor blinden en slechtzienden. Dit besloten concert vindt plaats op maandagmiddag 10 februari in Eindhoven.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen