Bruid te koop! Een eigentijdse opera. - Luister magazine over klassieke muziek
Foto: Astrid Verhoef

Eigentijdse opera: Bruid te koop!

De Nederlandse Reisopera toert van 14 maart t/m 25 april 2020 door het land met de eigentijdse opera Bruid te koop! De hoofdrollen van de Nederlandse bewerking van Bedrich Smetana’s komische opera Die verkaufte Braut, die vol humor én seks zit, worden gespeeld door Laetitia Gerards, Denzil Delaere, Mark Omvlee en Francis van Broekhuizen.

Marenka en Jenik in Bruid te koop!

Marenka heeft verkering met de knappe, maar arme Jenik. Dan staat plotseling de oude huwelijksmakelaar Kezal bij haar ouders voor de deur. Hij duwt hen een bijna vergeten contract onder de neus. In ruil voor een grote lening heeft Marenka’s vader Kruschina haar als bruid aan Micha’s zoon Vasek beloofd. Breekt hij die overeenkomst, dan moet hij de lening volledig terugbetalen.

Van folklore tot eigentijdse opera

Accepteert Marenka het contract? Hoe reageert Jenik? En de nieuwe huwelijkskandidaat Vasek? Laetitia Gerards, Denzil Delaere, Mark Omvlee en Francis van Broekhuizen vertolken hoofdrollen in de Bruid te koop!, de fonkelnieuwe, Nederlandse bewerking door Anne Lighthart van Bedřich Smetana’s Die verkaufte Braut. Ze heeft de komische opera van alle folklore ontdaan en de klassieker omgetoverd tot een eigentijdse Nederlandse opera. Een volwassen sprookje vol seks en humor.

Interessante hoofdrolspelers

Sopraan Laetitia Gerards speelt de rol van Marenka. Haar debuut bij de Nederlandse Reisopera was in april 2019 met de rol van Anne Egerman in A little night music van Stephen Sondheim. Later zong ze in Bernsteins A Wonderful Town, als Eileen. De Belgische tenor Denzil Delaere speelt in de Nederlandse opera haar grote liefde Jenik. Andere rollen die hij in 2020 zal vervullen zijn Messaggero in Verdi’s Aïda, Pedrillo in Entführung aus dem Serail en Frère Elie in Messiaen’s Saint-François d’Assise. De cast wordt verder versterkt met Mark Omvlee, die te zien was in, onder andere, Verdi’s I Due Foscari en Mozarts Die Zauberflöte. De laatste hoofdrol is voor de veelzijdige sopraan Francis van Broekhuizen. Afgelopen jaar zong zij in Fantasio van Offenbach en Il Tabarro.

De operatoer

Op 14 maart 2020 is de première van de opera in Enschede. Je kunt de opera ook bezoeken in Groningen, Utrecht, Maastricht, Heerlen, Den Haag, Amsterdam, Zwolle, Rotterdam, Breda en Emmen. Meer informatie vind je op de site van de Nederlandse Reisopera.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen