Nederlandse Viooldag
Workshop met violist Shunske Sato. Foto: Foppe Schut

Dag in het teken van de viool

Een dag gevuld met workshops, masterclasses, een lunchconcert en een afsluitend concert. Dat is de Nederlandse Viooldag voor violisten van 6 tot en met 26 jaar en hun viooldocenten. Naar aanleiding van het Nederlands Vioolconcours en Festival 2022 vindt de Viooldag dit jaar op zondag 24 oktober 2021 van 11 tot 16 uur plaats in het Utrechts Conservatorium. De masterclasses, het lunchconcert en het slotconcert zijn toegankelijk voor publiek. Ontdek nu het programma.

De laureaten van het Nederlands Vioolconcours 2020 worden uitgenodigd voor openbare masterclasses van Daniel Rowland en Peter Brunt. De leden van de jeugdorkesten die op de Viooldag aanwezig zijn, krijgen een improvisatieworkshop van Jasper le Clerq. Het Domstad Jongstrijkorkest (onder leiding van Nanette van Amerongen) en het Viotta Voorbereidend Ensemble (onder leiding van Esther Damsma) zijn aan het werk te horen tijdens het lunchconcert in de Fentener van Vlissingenzaal.

Programma voor alle leeftijden

De Nederlandse Viooldag 2021 bestaat uit een uitgebreid programma voor violisten van verschillende leeftijden. De allerjongsten tot 14 jaar kunnen met de hulp van violist en kunstenaar Jacob Plooij hun eigen instrument maken. Met huis-tuin-en-keukenmateriaal gaat hij samen met de kinderen aan de slag om een bijzondere en speelbare strijkstok in elkaar te knutselen.

Unieke workshops

Jonge violisten van 10 tot en met 14 jaar kunnen deelnemen aan een workshop kamermuziek door het Ragazze Quartet. Shunske Sato, artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging, geeft aan violisten van 14 tot en met 17 jaar een workshop authentieke uitvoering. De 18 tot en met 26-jarigen krijgen in een workshop van Wouter Vossen, concertmeester van het Residentie Orkest, de kans om te experimenteren met het leiden vanaf viool. Ilona Sie Dhian Ho geeft in samenwerking met ESTA Nederland een workshop speciaal voor viooldocenten.

Ontmoeting met componisten

Componisten Anthony Fiumara, Morris Kliphuis, Joey Roukens en Martijn Padding zijn tijdens de Viooldag aanwezig voor een ontmoeting met de deelnemers van het Nederlands Vioolconcours 2022. De deelnemers zullen tijdens het concours een nieuwe compositie spelen, waarover ze de componisten vragen kunnen stellen op 24 oktober. Het Nederlands Vioolconcours en Festival 2022 vindt van 8 tot en met 29 januari 2022 plaats.

Publiek welkom op Nederlandse Viooldag

De workshops vinden achter gesloten deuren plaats. Bij de masterclasses daarentegen is wel publiek toegelaten. Net zoals bij het lunchconcert om 12.30 uur en het slotconcert om 15 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn ter plaatste of online verkrijgbaar. Kijk hieronder naar de terugblik van de Nederlandse Viooldag 2020.

5/5 - (1 stemmen)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen