Igor Gruppman, oprichter van de First Chair Academy.
Igor Gruppman, oprichter van de First Chair Academy. Foto: Hans van der Woerd.

Nieuw in de muziekwereld: First Chair Academy

De Nederlandse componist Alfred Momotenko heeft zijn schouders gezet onder een tweedelig opdrachtwerk voor strijkorkest. Opdrachtgever van dienst: de gloednieuwe First Chair Academy. Het werk, To the Silence genaamd, beleeft binnenkort zijn wereldpremière in Griekenland.

First Chair Academy, kortweg FCA, werd recent opgericht door Igor Gruppman. De concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest bouwde niet alleen in ons land een muzikale carrière op, ook in het buitenland. Met de FCA streeft hij ernaar zijn kennis door te geven aan de orkestleiders van morgen. Via internationale programma’s, waaraan gerenommeerde musici meewerken, biedt de FCA een leerplatform voor onder meer jonge, getalenteerde strijkers die ervan dromen de eerste viool te spelen. Onder anderen Lahav Shani, Jukka-Pekka Saraste, Franz Bartolomey en Michael Fine ondersteunen de FCA.

FCA Summer Course

Van 15 tot en met 21 juli 2023 vindt in de Griekse stad Thessaloniki de eerste FCA Summer Course plaats. Tijdens deze intensieve zomercursus delen vermaarde violisten, concertmeesters en dirigenten hun ervaring en kennis omtrent het leiden van een strijkorkest. Dat doen ze aan de hand van lezingen, masterclasses en inspirerende gesprekken over hoe je een goede orkestleider wordt. Inschrijven voor de FCA Summer Course kan tot en met 30 juni 2023 – tot vanavond dus.

Opdrachtwerk door Momotenko

Naast de intensieve leermomenten voor jonge musici is er ook een bijzonder concert bij te wonen tijdens de FCA Summer Course: de wereldpremière van Alfred Momotenko’s To the Silence. De Nederlandse componist schreef dit werk, dat bestaat uit de twee delen Face of Tragedy en Face of Hope, in opdracht van de FCA. Momotenko’s compositie evolueert van tragiek naar hoop, van duisternis naar licht. Met To the Silence laat hij de toehoorder stilstaan bij de Russisch-Oekraïense Oorlog. De componist maakt gebruik van melodieën gebaseerd op Oekraïense muziek, die hij laat samensmelten met elementen uit de West-Europese traditie. Dat alles kleedt hij aan in een hedendaags jasje. Binnenkort ook in Nederland te horen?

Leestip: interview met Igor Gruppman over zijn First Chair Academy.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen