Martijn Dendievel, chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen vanaf 2026. Foto: Bjorn Comhaire
Martijn Dendievel, chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen vanaf 2026. Foto: Bjorn Comhaire

Nieuwe chef-dirigent voor Symfonieorkest Vlaanderen

Vanaf 2026 neemt Martijn Dendievel het stokje over van Kristiina Poska. De huidige chef-dirigent verlaat in oktober 2025 na zes seizoenen Symfonieorkest Vlaanderen. Haar opvolger vond het orkest binnenshuis. “Martijn Dendievel symboliseert waar Symfonieorkest Vlaanderen voor staat: trots op onze herkomst, bijzonder ambitieus, benaderbaar, breed geïnteresseerd en met een open blik op de wereld.”

Verandering op til bij Symfonieorkest Vlaanderen. Vanaf 2026 neemt Martijn Dendievel (1995) de functie van chef-dirigent op zich. Daarmee is hij de eerste Belg in twintig jaar die als chef-dirigent wordt aangesteld bij een van de Belgische symfonische orkesten. De West-Vlaming legde al een mooi parcours af bij het orkest dat in residentie is in Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Zo ontwikkelde hij zich van assistent-dirigent (vanaf 2018) tot associate conductor (vanaf 2022) bij Symfonieorkest Vlaanderen. Maar ook internationaal laat de Belg zich gelden. Het winnen van de Deutscher Dirigentenpreis in 2021 betekende zijn internationale doorbraak. Hij leidde als gastdirigent onder andere Tonkünstler-Orchester Wien, Copenhagen Philharmonic en Orchestra Sinfonica di Milano. Inmiddels werkt Dendievel ook samen met orkesten als Orchestra del Teatro Comunale Bologna, WDR Sinfonieorchester Köln en Sinfonia Varsovia. Vanaf seizoen 2024-2025 is hij eveneens chef-dirigent van de Hofer Symphoniker in de Duitse stad Hof.

Open blik op de wereld

“Ik beschouw Martijn als een van de revelaties van de internationale klassieke muziekwereld en ben trots op zijn benoeming als toekomstig chef-dirigent”, aldus intendant Jos Roede. “Symfonieorkest Vlaanderen is in volle transitie. We innoveren onze programmering om zo onze maatschappelijke impact te vergroten. Martijn symboliseert waar Symfonieorkest Vlaanderen voor staat: trots op onze herkomst, bijzonder ambitieus, benaderbaar, breed geïnteresseerd en met een open blik op de wereld. Op basis van het stevige muzikale fundament dat door Kristiina Poska is gelegd, kan Martijn nu verder bouwen.”

Verder groeien

Martijn Dendievel wacht dus met andere woorden de taak om de artistieke groei verder te zetten die Symfonieorkest Vlaanderen onder Kristiina Poska bereikt heeft én om de rol van het orkest (inter)nationaal te versterken met een omvangrijke waaier aan diverse projecten. Een uitdaging die Dendievel graag aangaat met de orkestleden die hem na aan het hart liggen. “Het is dankzij Symfonieorkest Vlaanderen dat ik vandaag sta waar ik sta als dirigent. De feedback, steun en open conversatie met alle leden van het orkest hebben mij tot een betere dirigent en tot een beter mens gemaakt. Ik kijk enorm uit naar de toekomst met dit orkest.”

Martijn Dendievel kondigt zijn aanstelling als chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen zelf aan in onderstaande video.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen