Opening Grachtenfestival
Alexander Warenberg, Maria Warenberg en Nikola Meeuwsen tijdens de opening van het Grachtenfestival 2022. Foto Melle Meivogel.

25ste Grachtenfestival van start gegaan

Het Grachtenfestival is afgelopen weekend weer van start gegaan. Tot en met 21 augustus vinden op 125 locaties in Amsterdam 240 concerten plaats. Ter ere van het 25-jarig bestaan van het Grachtenfestival zijn er de komende week diverse jubileumconcerten te beleven.

Op vrijdagavond 12 augustus werd het Grachtenfestival geopend met Sloterplas Live. De ruim duizend toeschouwers genoten van optredens van de Caribische drumband KalentuRa, de Amsterdamse brassband Gallowstreet en het world music cross-over trio Dafa. Ook de genomineerden van de Grachtenprijs 2021 tekenden present, net zoals de genomineerden van dit jaar: cellist Anton Spronk, klarinettiste Gerbrich Meijer en pianist Nikola Meeuwsen. De winnaar van de Grachtenprijs 2021, cellist Alexander Warenberg, is dit jaar de Artist in Residence van het festival en gaf samen met zijn zus, mezzo-sopraan Maria Warenberg en neef Nikola Meeuwsen een optreden tijdens het openingsconcert aan de Sloterplas.

GrachtenfestivalPrijs

Om die titel van Artist in Residence strijden in de serie Meesterlijk! de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2022. Zij mogen van 15 tot en met 18 augustus elk een avond verzorgen in het Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam. Op 19 augustus weten we wie de Artist in Residence van het Grachtenfestival 2023 wordt en binnen die residency de vrijheid krijgt om zijn of haar muzikale dromen waar te maken. Alexander Warenberg heeft voor deze festivaleditie een aantal prachtige concerten met zijn muzikale vrienden op iconische locaties gepland. Zo treedt de cellist op onder de passage van het Rijksmuseum, in Markt Centraal en in het Concertgebouw.

Zilveren jubileum

Het Grachtenfestival is inmiddels aan zijn 25ste editie toe. Dat viert het festival met jubileumconcerten waarin terug- en vooruitgekeken wordt. Bijvoorbeeld met het concert De Sterren van Morgen op 18 augustus in De Druif. Het festival stimuleert al 25 jaar de carrières van jong talent uit de klassieke en jazzmuziek door opdrachten te geven aan componisten en samenwerkingen te initiëren. Naast de serie Jong Talent in de Oude Wester staat bijvoorbeeld de serie Opus Novum: Toonzetters, waarin twintig jonge Nederlandse componisten het publiek meenemen in hun verhaal. Op de website van het Grachtenfestival vindt u het volledige programma, met op zondag 21 augustus het gratis slotconcert vanaf een ponton aan de Nieuwmarkt.


Alexander Warenberg met Summertime van George Gershwin

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen