Netflix-film-top-5

Onze Netflix-film-top 5 voor in thuisisolatie

Voor elk wat wils op Netflix. Jaja, behálve voor de klassieke-muziekliefhebber dan. Geen documentaires, geen concerten, geen opera’s, niets. Wij selecteerden de Netflix-film-top 5 voor jou, met goed acteerwerk, sterke scripts én – ja, toch wel – klassieke soundtracks. 

Netflix-film-top 5

Barry Lyndon

Uiteraard staan er wél films op de videostreamingdienst waarin prominent gebruik wordt gemaakt van schitterende klassieke muziek, zoals Barry Lyndon (1975) van de excentrieke grootmeester Stanley Kubrick. Bijna twintig stukken passeren de revue, onder meer van Händel, Mozart, Vivaldi en Schubert. Regisseur Kubrick liet zijn acteurs bewegen op het ritme, waardoor de film wel wat wegheeft van ballet. Al gezien? De zeven jaar eerder verschenen ruimtefilm 2001: A Space Odyssey staat ook op Netflix, nog zo’n onverwoestbare klassieker, met daarin die wereldberoemde scène begeleid door Strauss’ bombastische symfonische gedicht Also sprach Zarathustra. Verder nog: die andere Strauss, Johan, en de Hongaar Ligeti.

The Two Popes

Toch bijzonder, zéker in deze tijd waarin alles vlug en flitsend moet zijn, dat een film die alleen maar uit gepraat bestaat zó boeiend en verkwikkend is. Dat heeft uiteraard alles te maken met het talent van de acteerkanonnen Jonathan Pryce, als de huidige ‘progressieve’ paus Franciscus, en Anthony Hopkins, als diens conservatieve voorganger, paus Benedictus XVI. Hun confrontaties zorgen voor vuurwerk, ook dankzij de scherp geschreven dialogen waarin de prachtige volzinnen en observaties over elkaar heen buitelen. En de muziek? ABBA en Allegri, Debussy en Mercedes Sosa. Over ‘voor elk wat wils’ gesproken.

The Irishman

Nee, eerlijk is eerlijk: de sluitsteen van Martin Scorseses gangstertrilogie is niet zo goed als voorgangers Goodfellas (1990) en Casino (1995). Maar dan nóg. Verdorie, drieënhalf uur lang Robert De Niro (76), Al Pacino (79) en Joe Pesci (77)! Als je dan gaat mekkeren over de verjongingstrucage, die af en toe wat stuntelig en houterig is, of over de spanningsboog die een beetje inzakt, ben je in ons boekje gewoon een zeurkous. De hierboven genoemde heren, de beste acteurs van hun generatie, laten nog één keer zien waar ze het allerbeste in zijn. Op de geluidsband klinkt voornamelijk jarenvijftigmuziek. Waarom heeft deze film in februari geen Oscar gekregen? Iemand?

Moonlight

Moonlight (Barry Jenkins) belicht het leven van Chiron, een homoseksuele jongen met een donkere huidskleur, in drie fases. Chiron wordt gespeeld door drie verschillende acteurs, Alex Hibbert, Ashton Sanders en Trevante Rhodes. Hij groeit samen met zijn drugsverslaafde moeder op in de zwarte achterstandswijk Liberty City in Miami. Een ironische naam, als je weet dat Chiron gedurende de film kampt met flinke onderdrukking. Moonlight, goed voor acht Oscarnominaties (waarvan er één per ongeluk bijna naar La La Land ging), is gebaseerd op het korte toneelstuk In Moonlight Black Boys Look Blue van Tarell Alvin McCraney. Het vaak treurige leven van Chiron wordt begeleid door de muziek van de Amerikaanse componist Nicholas Britell, die eerder al composities maakte voor 12 Years A Slave, The Big Short en Vice. Voor deze film ontving Britell zijn eerste Oscarnominatie. En terecht, want zoals A.O. Scott al zei in The New York Times: “Nicholas Britell’s subtle score is both surprising and perfect.”

Marriage Story

Nog zo’n awardverslinder. Marriage Story zit vol met rauw acteerwerk van Adam Driver en fijn stemgeluid van Scarlett Johansson. Het is een meesterlijk echtscheidingsdrama én liefdesverhaal van Noah Baumbach. De (in opdracht geschreven) liefdesbrieven vertellen het verhaal en raken je iedere keer: “What I love about Charlie. He loves being a dad. He loves all the things you’re supposed to hate, like waking up at night.” “She knows when to push me. And when to leave me alone.” Componist Randy Newman speelt het ene moment lichtvoetig en teder, het andere moment somber en zwaar. De melancholische klanken weerspiegelen het huwelijk van de hoofdpersonen. Fijn om naar te luisteren én kijken.

Liever samen kijken?

Soms is het heerlijk om alleen op de bank te ploffen, maar na meer dan een week in sociale onthouding, wil je wellicht liever wat gezelschap. De streamingsdiensten draaien overuren door alle thuisisolaties. Er werd afgelopen week een nieuwe functie geïntroduceerd: Netflix Party. Hiermee kijk je samen met je vrienden of familie gesynchroniseerd naar een film of serie, terwijl je níet in dezelfde ruimte zit. In de chat is er ruimte om te discussiëren over het acteerwerk en de soundtracks.

Eerder schreven we al over concerten die je kunt streamen om de verveling van het thuiszitten tegen te gaan. Lees hier meer!

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen