Opera2Day
Achter de schermen van Deine Winterreise

Hoe seizoen 21-22 van Opera2Day eruitziet

Opera2Day presenteert de programmering voor seizoen 2021-2022. Het operagezelschap werkt komend seizoen samen met de Nederlandse Bachvereniging en met Festival O. Vernieuwd is de video-operawandeling die tot september in Den Haag te beleven is. Daarnaast gaat het gezelschap voor het eerst internationaal dankzij de coproductie met Theater Orchester Biel Solothurn.

Apocalyps als hoogtepunt

Het hoogtepunt van seizoen 21-22 is J.S. Bach – De Apocalyps, ‘de opera die Bach nooit schreef’. Geïnspireerd door de dramatische kracht en vormvernieuwingen in Bachs passies en cantates brengen Opera2Day en de Nederlandse Bachvereniging deze nieuwe opera. Niet geheel toevallig in het jaar dat de Bachvereniging honderd jaar bestaat. De opera vertelt het zestiende-eeuwse verhaal van Jan van Leyden. Hij beweerde dat het einde der tijden nabij was en overtuigde zijn volgelingen ervan dat zij bij het Laatste Oordeel de uitverkorenen zouden kunnen zijn. Zijn heilstaat werd echter een tirannie en kwam uiteindelijk ten val. J.S. Bach – De Apocalyps gaat op zondag 23 januari 2022 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in première.

Opera op quarantaine-eiland

Voor de luisterrijke locatievoorstelling Quarantaine Eiland in het havengebied van Rotterdam slaan Opera2Day en O. Festival de handen in elkaar. Bezoekers wandelen in groep over het Rijksmonument Quarantainestation Heijplaat, waar op verschillende locaties verhalen over pandemieën uit het verleden en heden verteld en gezongen worden. De verhalen worden begeleid door muziek uit alle hoeken van de wereld, verweven met muziekstijlen uit de westerse muziekgeschiedenis. Ook de geschiedenis van de locatie – waar ooit zeelieden, Joodse vluchtelingen, tyfuslijders en psychiatrische patiënten werden ondergebracht – speelt een belangrijke rol in de voorstelling. Quarantaine Eiland is van 25 tot en met 29 augustus 2021 tussen 11 en 19 uur acht keer per dag te zien.

Winterreis door Den Haag

Tot en met 12 september 2021 kunnen wandelaars op elk moment van de dag van opera genieten in Den Haag. Samen met regisseur-cineast Robin Coops maakte Opera2Day van de tijdloze muziek van Schuberts liederencyclus de visuele ervaring Deine Winterreise. Via de verschillende QR-codes op een uitgestippelde wandelroute kunnen muziekliefhebbers filmclips openen met liederen uit de cyclus, die als audiovisuele gedichten de dialoog aangaan met de stad. De liederen worden vertolkt door bariton Martijn Cornet en pianist Shuann Chai.

Internationale coproductie

Van maart tot en met juni 2022 is de eerste internationale coproductie van Opera2Day te zien in Zwitserland. Coproducent Theater Orchester Biel Solothurn brengt met eigen orkest en cast achttien uitvoeringen van Les Liaisons Dangereuses. Onder de naam Vivaldi-Dangerous Liaisons was deze voorstelling, die in 2019 door Opera2Day en de Nederlandse Bachvereniging gespeeld werd, eerder al een groot succes. Klik hier voor meer info.


Trailer van Vivaldi-Dangerous Liaisons uit 2019

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen