Talentontwikkeling
De drie operadirecteuren ondertekenden de overeenkomst op 19 mei 2021 in Maastricht, in het decor van de coproductie L’elisir d’amore. Foto: David Peskens

Operahuizen zetten in op talentontwikkeling

De Nationale Opera, Nederlandse Reisopera en Opera Zuid bundelen hun krachten om artistiek operatalent de mogelijkheid te geven zich verder te ontwikkelen. Daarom zetten de drie operahuizen hun middelen en ervaring in voor een samenwerkingsprogramma op lange termijn waarbij ze zich richten op talentontwikkeling in de Nederlandse opera- en muziektheatorsector. De drie gezelschappen spreken zo voor het eerst expliciet de ambitie uit om samen te werken.

Talentontwikkeling

Waut Koeken, intendant Opera Zuid, verwoordt de gedeelde missie zeer duidelijk: “Talentontwikkeling en het bieden van kwaliteitsvolle kansen aan jonge professionals is een van onze topprioriteiten.” Sophie de Lint, directeur De Nationale Opera, is ervan overtuigd dat de samenwerking een groot succes wordt. “Vooral voor de jonge talenten die we willen ondersteunen, maar ook omdat de drie operagezelschappen elkaar zullen inspireren, ieder vanuit hun eigen expertise.” Bart van Meijl, interim directeur Nederlandse Reisopera, is eveneens enorm enthousiast over de samenwerking: “Hiermee nemen de drie operagezelschappen de gedeelde verantwoordelijkheid op zich om vernieuwende en kwalitatief hoogstaande opera voor toekomstige generaties veilig te stellen.”

Coproductie door jong talent

De jaarlijkse coproductie van de drie operahuizen wordt het meest tastbare resultaat van de langetermijnsamenwerking. De Nationale Opera Studio, een internationaal talentprogramma voor jonge zangers, speelt een belangrijke rol in die coproducties. Al wordt er ook samengewerkt met jonge Nederlandse of in Nederland opgeleide zangers. De drie gezelschappen zien dat er daarnaast nood is aan ontwikkelmogelijkheden voor bijvoorbeeld jonge theatermakers en componisten. Dankzij de jaarlijkse jongtalentproductie van de drie operahuizen krijgen zij de kans om zich verder te ontwikkelen.

L’elisir d’amore

De eerste coproductie L’elisir d’amore van Donizetti ging 23 mei 2021 in première en is online te (her)bekijken via het platform OperaVision. De cast van deze productie bestaat uit zangers van de Nationale Opera Studio. Volgend jaar vindt het project Orphée|L’amour|Eurydice plaats. Met virtualrealitytechnologie zullen regisseur Robin Coops en virtualrealityregisseur Avinash Changa samen met hun team het klassieke verhaal op een vernieuwende manier benaderen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen