Phion presenteert Symfonische Oriënt, met Aylin Sezer en Nai Barghouti.
Nai Barghouti en Aylin Sezer.

Phion in Oosterse sferen

Phion, Orkest van Gelderland & Overrijssel repeteert dezer dagen druk met zangeres Nai Barghouti en sopraan Aylin Sezer voor de concertreeks Symfonische Oriënt. Barghouti zingt liederen uit de Arabische Gouden Eeuw, Sezer Shéhérazade van Ravel. Dit unieke concert onder leiding van Bertie Baigent is van 2 tot en met 12 februari 2023 te beleven in diverse Nederlandse concertzalen.

In de concertreeks Symfonische Oriënt zijn composities te horen van Ravel, Bartók en Debussy, waarvoor de componisten zich lieten inspireren door de Arabische wereld. Zo is er in Ravels Shéhérazade de sprookjessfeer van 1001 Nacht te herkennen, verbindt Bartók in zijn Danssuite de Hongaarse dansen via de Roma-muziek met de Arabische cultuur en combineert Debussy in zijn Nocturnes Parijse taferelen met Oosterse mystieke tinten.

Arabische grootheden

Phion plaatst de composities van deze drie westerse componisten naast de muziek van Abdel Wahab, een van de beroemdste Arabische componisten. Hij schreef in zeventig jaar meer dan 1800 liedjes en muziekstukken, waarvoor hij Arabische klanken samenvoegde met westerse elementen zoals walsen, rock- en symfonische muziek. Wahab schreef daarnaast meerdere nummers voor de twee grootheden van de Arabische muziek: Umm Kulthum en Fairouz.

Eeuwig leven

Twee van die liederen, Inta Omry (Umm Kulthum) en Sakan Al Layl (Fairouz), brengt de Palestijnse zangeres Nai Barghouti tijdens het concert Symfonische Oriënt. “Ik ben trots en voel me vereerd deze liederen te mogen zingen”, zegt ze daarover. “Deze liederen leven voor altijd. Het zingen ervan is een grote verantwoordelijkheid, zowel technisch als emotioneel. Ik zal alles geven wat ik in mij heb om de emoties over te brengen.” Shéhérazade van Ravel wordt gezongen door sopraan Aylin Sezer.

Phion en co

Om de ritmiek en de intonatie van de kwarttonen, die kenmerkend zijn voor Arabische muziek, correct over te brengen, nodigt Phion musici uit die typisch Arabische instrumenten bespelen. Khalil Khoury wekt de klanken van de qanun tot leven, Haytham Safia die van de u’d. Modar Salama is verantwoordelijk voor de percussie en Abderrahim Samlali soleert op viool. Symfonische Oriënt staat onder leiding van dirigent Bertie Baigent, winnaar van de eerste Nederlandse International Conducting Competition Rotterdam 2022.


Impressie van een repetitie voor Symfonische Oriënt.

Agenda Symfonische Oriënt

De concertreeks Symfonische Oriënt gaat op 3 februari 2023 om 20 uur in première in Enschede Muziekcentrum. De dag voordien is daar van 12 tot 12.45 gratis een repetitie bij te wonen. Het concert is ook te beleven in Apeldoorn (Orpheus, 4 februari), Nijmegen (De Vereeniging, 10 februari), Arnhem (Musis, 11 februari) en Amsterdam (Concertgebouw, 12 februari).

Meer info en tickets: www.phion.nl

Luistertip: het Zondagochtend Concert van 12 februari in het Concertgebouw wordt live uitgezonden via NPO Klassiek.
Kijktip: op zondag 5 februari zijn een ensemble van Phion en Barghouti te gast in Podium Klassiek op NPO 2 om 18.15 uur.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen