lang lang
Lang Lang in Berlijn - Foto: Olaf Heine

Chinese pianist Lang Lang: Bachs ‘Goldbergvariaties’

De Chinese sterpianist Lang Lang (38) nam twintig jaar de tijd om Bachs Goldbergvariaties opnieuw uit te voeren voor een publiek. Op zijn onlangs verschenen album, Goldberg Variations, brengt hij een studio- én liveversie van het iconische werk. “Ik heb me er compleet in ondergedompeld.”

“Voor een compositie als deze moet je wat ouder zijn om die goed te begrijpen. Als kind speelde ik veel muziek van Bach. Mijn docent wilde dat ik iedere week een nieuw stuk uit het hoofd leerde. Dat deed ik braaf, maar ik speelde ze allemaal vrij emotieloos. Ik mocht van mijn pianodocent dan ook absoluut geen pedaal gebruiken”, zegt de pianist uit China.

Lang Lang: Goldbergvariaties uit het hoofd

Lang Lang was een jaar of acht toen hij de beroemde opname van de Goldbergvariaties van de Canadese pianist Glenn Gould voor het eerst hoorde. “In die periode studeerde ik veel repertoire van Chopin, waardoor ik steeds expressiever begon te spelen. Dankzij Gould en Chopin durfde ik dat voortaan ook bij Bach.” Hij was vijftien jaar oud toen hij de Goldbergvariaties voor het eerst speelde voor publiek. “Ik was uitgenodigd op een festival om Tsjaikovski’s Eerste pianoconcert uit te voeren met orkest. Na afloop van het concert wilde het publiek nog iets horen. Ik riep dat ik wel een stukje uit de Goldbergvariaties kon spelen. Voordat ik het wist, had ik het hele stuk uit het hoofd gespeeld. Overigens zonder herhalingen en veel romantischer dan ik het nu zou doen.”

Emotioneel optreden in voormalige werkplek Bach

De live-uitvoering op Lang Langs nieuwe album Goldberg Variations is een registratie van het concert dat hij afgelopen maart in de Thomaskerk in Leipzig gaf, de voormalige werkplek van Bach. Dat er niet één, maar twee verschillende opnamen op het album staan, was oorspronkelijk niet de bedoeling. “In eerste instantie wilde ik alleen een studio-opname maken. Dit werk is enorm gedetailleerd. Vandaar dat het niet in me opkwam om een live-uitvoering te gebruiken. Nadat we vijf dagen in de studio in Berlijn hadden opgenomen, kreeg ik de behoefte om de opname van het concert in Leipzig nog eens terug te luisteren. Die was zó compleet anders, dat ik besloot om ze beiden te gebruiken.” Voor Lang Lang was zijn optreden in de Thomaskerk een droom die uitkwam. “Het was zeer emotioneel. Na afloop van het concert boog ik tijdens het applaus naast het graf van Bach, terwijl ik dacht: als ik nú met pensioen ga, dan is het goed.”

Benieuwd naar het hele verhaal van Lang Lang? Lees het volledige artikel van journalist Inge Jongerman over de sterpianist in Luister-750, de jubileumuitgave! Je bestelt het magazine hier, zolang de voorraad strekt. Nu voor maar € 7,50 met de kortingscode LUISTER750. 

4.7/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen