benefietconcert alzheimer
Dejan ­Lazić - Foto: Lin Gothoni

‘Concert om niet te vergeten’: benefietconcert voor Alzheimer

Alzheimercentrum Amsterdam organiseert op 13 oktober 2020 samen met Het Koninklijk Concertgebouworkest het ‘Concert om niet te vergeten’. Het is een benefietconcert om aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer.

‘Concert om niet te vergeten’

Of muziek wel of geen positieve invloed heeft op de ziekte van Alzheimer, dat is nog steeds de vraag. Wat we wél weten, is dat muziek kan verbinden en verzachten. Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest weten dat als geen ander. Samen met o.a. hoogleraar Erik Scherder, presentatrice Astrid Joosten, sopraan Roberta Alexander, pianist Dejan ­Lazić en het VU-Orkest spelen ze een benefietconcert. Dit ‘Concert om niet te vergeten’ vraagt aandacht voor Alzheimer en het onderzoek ernaar.

Koninklijk Concertgebouworkest en Alzheimercentrum Amsterdam

Het concert wordt georganiseerd door Alzheimercentrum Amsterdam, samen met Het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Concertgebouw, Meer dan Muziek en het VU-Orkest. Het Concertgebouworkest speelt werken van Rossini, Vivaldi, Mozart en Schubert. Het openingswerk, de energieke ouverture La gazza ladra, wordt Side by Side uitgevoerd met het VU-Orkest. Dejan Lazić speelt een deel uit Mozarts Negende Pianoconcert. Roberta Alexander zingt de aria Non, più di fiori vaghe catene. En Tjeerd Top van het Concertgebouworkest soleert in Vivaldi’s Concerto di Amsterdam. Hoogleraar Erik Scherder vertelt over ‘Meer dan muziek’. Er zijn er interviews met Philip Scheltens en Simon Reinink en een jonge onderzoeker van het Alzheimercentrum komt aan het woord.

Benefietconcert voor Alzheimer: verkoopinformatie

Vanwege de recente publieksbeperkingen zijn er twee kortere concerten in plaats van één concert. Het concert om 19.00 uur is uitverkocht, maar voor het concert om 21.15 uur zijn nog kaarten beschikbaar.

Kaarten voor dit concert zijn te bestellen via de website van Het Concertgebouw. Mocht het concert uitverkocht zijn op het moment dat u kaarten bestelt, kijk dan op www.alzheimercentrum.nl. Je kunt hier aangeven dat je op de hoogte wilt blijven van de activiteiten van het Alzheimercentrum of een donatie doen.

Ontroerende video

Deze ontroerende video bewijst maar weer hoe sterk muziek is! De Engelse Paul Harvey kampt al jarenlang met dementie. Zijn zoon, Nick Harvey, geeft hem vier random noten, waarna Paul een prachtig stuk improviseert. Even lijkt alles terug te komen. In het kader van World Alzheimer Day verscheen deze video op 21 september overal online. Wij wilden jullie dit niet onthouden!

Zoon Nick Harvey tweette erover:
‘Dad’s ability to improvise and compose beautiful melodies on the fly has always amazed me.
‘Tonight, I gave him four random notes as a starting point. Although his dementia is getting worse, moments like this bring him back to me.’

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!