Een van de winnaars op de Muziekdag van de Muziekwedstrijd door het Prinses Christina Concours.
Violist Leopold Enzer won een van de Aanmoedigingsprijzen. Links: Ilonka Kolthof. Rechts: Alexander Buskermolen.

Prijzenregen op de Muziekdag

Het regende prijzen op de Muziekdag, de feestelijke afsluiting van de Muziekwedstrijd voor jong talent. Aan dit initiatief van het Prinses Christina Concours namen dit jaar bijna zeshonderd kinderen van vier tot twaalf jaar deel. Alexander Buskermolen: “In ieder kind zit muziek. Het Prinses Christina Concours vindt het belangrijk om dit zo vroeg mogelijk aan te moedigen en te ondersteunen. Daarom is deze vrolijke wedstrijd in het leven geroepen.”

De Muziekwedstrijd is er voor iedereen tussen vier en twaalf jaar, ongeacht instrument, genre of ervaring. Bijna zeshonderd kinderen namen deel aan de online wedstrijd door een video in te zenden. Op 26 november 2023 vond in TivoliVredenburg in Utrecht de Muziekdag plaats, de feestelijke afsluiting van de wedstrijd.

Deelnemersveld

De deelnemers werden in drie categorieën ingedeeld. Solisten, trio’s of kleine groepen van maximaal vijf jonge muzikanten werden afhankelijk van hun leeftijd ondergebracht in categorie één (vier tot en met acht jaar) of categorie twee (negen tot en met twaalf jaar). De derde categorie bestond uit grote groepen van zes of meer muzikanten tussen vier en twaalf jaar.

Jury

Hoewel plezier voorop staat in de Muziekwedstrijd, vielen er uiteraard wel prijzen te winnen. Veel prijzen zelfs. De jury had voorafgaand aan de Muziekdag alle inzendingen bekeken en van feedback voorzien. Juryleden dit jaar waren onder anderen uit liedjesmaker Jeroen Schipper, fluitiste en voormalig K3-zangeres Klaasje Meijer, jazzzangeres Ntjam Rosie, saxofonist Coen Witteveen (Typhoon) en violiste Emma van der Schalie.

Muziekwedstrijdprijs

De jury reikte de Muziekwedstrijdprijs uit aan hun favoriet binnen elk van de drie categorieën. In de jongste leeftijdsgroep verbaasde de achtjarige pianist Vince Wang uit Utrecht de jury met zijn talent. Ook de negenjarige Friese jazzpianist Floris Rol mocht voor zijn inzending de Muziekwedstrijdprijs in ontvangst nemen. Binnen de groepscategorie ging deze prijs naar Muziekschool Waterland voor hun uitvoering van Kinderopera de Vuurpijl.

Muzikaliteitsprijs en meer

Verder werden er binnen elke categorie prijzen verdeeld als de Muzikaliteitsprijs, de Makersprijs, de Presentatieprijs, de Beginnende Muzikantprijs, de Originaliteitsprijs, de Samenspelprijs en de Themaprijs. Daarnaast waren er ook meerdere Aanmoedigingsprijzen in de wacht te slepen. Alleen de Publieksprijs werd maar één keer uitgereikt, en wel aan het Vlaamse Fiorettikoor. De volledige uitslag is hier te lezen.

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen