Recensie Bartók Concerto for Orchestra – Piano Concerto No. 3

Recensie Bartók Concerto for Orchestra – Piano Concerto No. 3

Bartók
Concerto for Orchestra – Piano Concerto No. 3 Javier Perianes (piano), Münchner Philharmoniker o.l.v. Pablo Heras- Casado
Waardering: 9 Bartók

Bartók zei zelf over dit briljante werk: ‘De algemene stemming van het werk met uitzondering van het luchtige tweede deel, is een geleidelijke overgang van de ernst van het eerste deel en de sombere dodenzang van het derde, naar de levenswil van het laatste.’ Bij zijn Concert voor Orkest valt – in tegenstelling tot zijn vroegere werken – de heldere ontwikkeling van het thema op. Dat komt deels ook omdat Bartók hier in een mildere scheppingsfase is aanbeland. Het eerste deel dat in sonatevorm staat, opent op een geheimzinnig, melancholische wijze (de inleiding doet sterk denken aan de atmosfeer van Hertog Blauwbaards Burcht) om daarna met vurige, energieke passages op te klimmen. De Elegia wordt bijzonder spannend opgebouwd door Heras-Casado en ook de jubelende finale staat bij hem als een huis.

Wilt u de hele recensie lezen? 
In Luister 731 vindt u de hele recensie en nog meer klassieke muziekrecensies. Het magazine ligt vanaf 13 april 2018 in de winkel. Meteen bestellen kan via onze shop.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen