CD 02_716

Recensie BERIO – Ladder of Escape: Music for violin

BERIO
Ladder of Escape: Music for violin
Joseph Puglia (viool), 34 collegaviolisten in de leeftijd van 7-69 jaar, Ellen Corver (piano), Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v. Johannes Leertouwer
Attacca ATT2016147 • DDD-80’
Waardering: 10
Luister 716 – Juni 2016

Nieuws van het Attacca-label is hier altijd welkom omdat dit label al sinds het lp-tijdperk bijzondere releases uitgeeft van minder voor de hand liggend repertoire dat uitblinkt door een combinatie van kwaliteit en originaliteit. Nu is Berio op zichzelf allang geen zeldzaamheid meer, zijn integrale werk is ruim voorhanden. Maar Joseph Puglia’s inhoudelijke uiteenzetting met dit vioolrepertoire komt van heel diep. Hij heeft bovendien een heel origineel concept voor de prachtige cyclus van 34 duetten voor twee violen bedacht, waarin Berio evenzoveel collega-componisten/musici portretteerde, variërend van Bartók tot Pousseur, Kagel, Boulez, Stravinsky en Maazel. Puglia speelt ze met 34 verschillende solisten, variërend in leeftijd van 7 tot 69 jaar. De zevenjarige Kiana Carroll bijt de spits af in het aan Bartók gewijde eerste duetje van 49 seconden. Op het eerste oog lijkt dat een gimmick, maar dat is het niet. Het probleem met deze cyclus schuilt namelijk precies hierin dat het heel moeilijk is al die stukken vanuit de geportretteerde te benaderen als je ze alle 34 achter elkaar speelt. Juist door het duet steeds met iemand te spelen die volledig op dat ene korte stukje is gefocust ontstaat er een enorme verdieping, een ontroerend concentratieniveau, dat de stukken de volle lading meegeeft. Ook de ‘Due Pezzi per violine e pianoforte’ van zo’n 6,5 minuut houden dat hoge niveau vast. Puglia zelf kan vervolgens losgaan in de ‘Sequenza VIII’ voor soloviool. Dat was al ruimschoots voldoende voor een dikke vette tien, maar Attacca propt er nog een toetje van een kwartier bij in de vorm van ‘Corale su Sequenza’ met de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v. Johannes Leertouwer. Duizelingwekkend.
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen