CD 25_721

Recensie BERLIOZ – Roméo et Juliette, op.17

BERLIOZ
Roméo et Juliette, op.17
Katija Dragojevic (mezzosopraan), Andrew Staples (tenor), Alastair Miles (bas), Swedish Radio Symphony Orchestra & Swedish Radio Choir o.l.v. Robin Ticciati
Linn Records CKD521 • DDD-1.34’
Waardering: 8
Luister 721 – Januari/Februari 2017

Bij het symfonieorkest van de Zweedse radio is de Nederlandse Rick Stotijn contrabasaanvoerder, en het bijbehorende koor staat onder leiding van onze eigen Peter Dijkstra. Met zulke talentvolle musici onder de gelederen en de jonge Robin Ticciati op de bok kan het haast niet misgaan in Berlioz’ Roméo et Juliette – een ‘dramatische symfonie’ waarin koor en solisten optreden als rivaliserende families en commentatoren, terwijl Shakespeares geliefden zelf alleen instrumentaal worden verklankt. Dat laatste maakt het orkest hier misschien wel het belangrijkste vehikel voor het hartverscheurende drama dat zich ontvouwt. De scène in de graftombe is sprekend: hoe Julia’s uitzinnige vreugde omslaat in wanhoop doet de adem stokken, met complimenten aan het adres van vooral de strijkers en houtblazers van het Scandinavische orkest. Vocaal gezien is de uitvoering in orde, zij het dat Alastair Miles wat over zijn hoogtepunt heen raakt: zijn hoge noten klinken prachtig maar hij heeft een onaangenaam krakend vibrato in de laagte. Het koor mist scherpte in de opname maar zingt uitstekend, de Zweedse mezzo Katija Dragojevic heeft een warme klank en Andrew Staples bewijst zich een wendbaar tenor. Het geheel is fraai uitgegeven als hardcoverboekje met biografieën, programmatoelichting en het volledige libretto met Engelse vertaling.
Marnix Bilderbeek

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen