Menu Sluiten
CD 19_727

Recensie CRANE – 6 Trios, 2 Solos and 1 Quintet

CRANE
6 Trios, 2 Solos and 1 Quintet
Ives Ensemble
Nimbus Alliance NI6337 • DDD-76’
Waardering: 7

Laurence Crane (1961) is een in Oxford geboren Engelse componist. Het hier opgenomen programma door Nimbus geeft een overzicht van zijn werk uit de tweede helft van de jaren 1980 en nu. De zes trio’s zijn geschreven voor verschillende bezettingen. Wat ze gemeen hebben is hun lengte: Crane schreef in die tijd relatief korte stukken, met een dominante rol voor de piano – en dan vooral met veel dwingende, repeterende aanslagen. Het moet me van het hart dat ondanks de inspanningen van het Ives Ensemble de muziek van Crane mij veelal niet kan bekoren. De eerste drie stukken roepen een enigszins boeiende sfeer op, maar het Lan Valley Us bijvoorbeeld is een oeverloos gezaag van jewelste. Wel denk ik dat de muziek van Crane het goed zal doen in combinatie met beelden: documentaires, film enzovoorts. Het 10.000 Green Bottles, springt er overigens positief uit. De opname is uitstekend en het Ives Ensemble is duidelijk een geoliede machine met veel toewijding. Deze cd lijkt me meer iets voor Crane-liefhebbers. Ik vind het dan ook moeilijk een waardering toe te kennen, maar op basis van het uitstekende spel van het Ives Ensemble toch een ruime voldoende.
Emile Stoffels

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Luister om alle recensies gratis te lezen. Daarnaast blijft u op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van klassieke muziek, krijgt u korting op concerten en maakt u kans om mooie prijzen te winnen.