CD 42_723

Recensie DA PERUGIA – Ballades; Virelais; Rondeaux

DA PERUGIA
Ballades; Virelais; Rondeaux
Tetraktys: Stefanie True (sopraan), Claire Piganiol (harp, organetto), Kees Boeke (fluit, vedel), Raphael Höhn (tenor), Baptiste Romain (vedel)
Et’cetera KTC 1918 • DDD-71’
Waardering: 9
Luister 723 – April 2017

De muziek van de rond 1418 overleden Matteo da Perugia was destijds bestemd voor fijnproevers en dat is ze nog steeds, zoals blijkt uit deze collectie van elf ballades, rondeaux en virelais – de toen gebruikelijke poëtische genres uit die tijd, alle met Franse teksten, op een Italiaanse na. Tetraktys en ensembleleider Kees Boeke zijn in dit repertoire gespecialiseerd en spelen alles in een hoofse bezetting met alleen zachte instrumenten. Het past allemaal bij de muziek, die gekenmerkt wordt door welvende lange lijnen, enkele harmonische spanningen en zo nu en dan ritmische complexiteit. Hupse dansritmes komen in de selectie overigens niet voor; dit zijn de melancholieke middeleeuwen, niet de boertige. Alles klinkt buitengewoon fraai, maar de sopraan moet soms naar hoogtes klimmen die we bij die periode niet verwachten, en er doet alleen in een dubbelballade een uitstekende tenor mee. Hij had best ook een solostuk mogen krijgen om meer variatie in het vocale klankbeeld te krijgen.
Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen