CD 35_723

Recensie DE MONDONVILLE – Isbé

DE MONDONVILLE
Isbé
Katherine Watson (Isbé), Reinoud Van Mechelen (Coridon), Thomas Dolié (Adamas), Chantal Santon-Jeffery (la Volupté, Charite), Alain Buet (Iphis, Hamadryade), Blandine Folio Peres (La Mode, Céphise), Rachel Redmond (L’Amour, Clymène, Bergère, Nymphe), Artavazd Sargsyan (Tircis, Hamadryade, Dieu des bois), Márton Komáromi (Hamadryade), Purcell Choir, Orfeo Orchestra o.l.v. György Vashegyi
GLOSSA GCD 924001 • DDD-173’
Waardering : 9
Luister 723 – April 2017

De opname van deze pastorale héroïque is een coproductie met het Centre de musique baroque de Versailles, opgericht om de Franse muzikale erfenis van de zeventiende en achttiende eeuw te herontdekken en te promoten. De nu weinig bekende Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville (1711-1772) was met Rameau de beroemdste Franse componist van de eerste helft van de achttiende eeuw. Hij onderscheidt zich van zijn rivaal door een eerder Italiaans geïnspireerde stijl. Maar de partituur van Isbé die destijds zelfs als ‘modern’ beschouwd werd, getuigt toch van een volledige assimilatie van de typische stijl van de Franse opera .Het is duidelijk dat Cassanéa de Mondonville op talentrijke zangers kon rekenen want de verschillende personages krijgen elk opvallend meer aria’s dan toen in een Franse opera de gewoonte was. Isbé is een herderin die verliefd is op de herder Coridon maar begeerd wordt door Adamas, de aanvoerder van de druïden. Na heel wat verwikkelingen en de tussenkomst van bovennatuurlijke krachten zullen Isbé en Coridon uiteindelijk verenigd worden. György Vashegyi leidt het prima koor en orkest met liefde en stijlgevoel door de dikwijls origineel georkestreerde partituur waarin Mondonville zich een erfgenaam van de violonistes-compositeurs toont. Het zangersensemble is homogeen en geëngageerd. Katherine Watson en Reinoud Van Mechelen ontroeren als de twee geliefden en illustreren een groot stijlgevoel. Thomas Dolié schittert in zijn verschillende tussenkomsten en is indrukwekkend in zijn slotscène.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen