thM4QNXO8I

Recensie DEBUSSY – Sonate & Trios

DEBUSSY
Sonate & Trios
Renaud Capuçon (viool), Emmanuel Pahud (fluit), Gérard Caussé (altviool), Edgar Moreau (cello), Marie-Pierre Langlamet (harp), Bertrand Chamayou (piano)
Erato 0190295773960 • DDD-66’

Waardering: 10

Wat een prachtig programma, deze collectie kamermuziek van Claude Debussy in wisselende bezettingen. En wat voor bezettingen, een hele topgroep van Franse instrumentalisten is hiervoor in actie gekomen. De drie sonates die Debussy – met patriottische trots zichzelf betitelend als ‘musicien français’ – schreef tijdens de Eerste Wereldoorlog vormen de hoofdmoot van het programma. Het zijn werken waarin Debussy’s muziek nieuwe accenten kreeg, hij werd geïnspireerd door de helderheid en elegantie van Franse componisten uit de Barok, Couperin en Rameau cum suis. Neoklassieke trekjes, subtiel verweven in Debussy’s eigen klanktaal, veel minder ‘letterlijk’ dan bijvoorbeeld Stravinsky’s, Prokofjevs en Poulencs uitstapjes naar de klassieken. Bij deze keur aan voortreffelijke instrumentalisten is pianist Bertrand Chamayou een bindende factor, hij duetteert even speels en stijlvol met Edgar Moreau in de Cellosonate als met Renaud Capuçon in de Vioolsonate. Hij heeft ook de leidende rol in het veel vroeger gecomponeerde, minder bekende Pianotrio in g klein (1880), typisch voor de Franse kamermuziekstijl van die periode, verwant aan Franck en de vroege Fauré, nog niet zo typisch ‘debussyaans’. Echt en glorieus Debussy is dan weer de Sonate voor fluit, altviool en harp, waarin naast fluitist Emmanuel Pahud, altist Gérard Caussé en harpiste Marie-Pierre Langlamet excelleren. Emmanuel Pahud is een betoverende vertolker van Syrinx voor fluit solo: speels, dromerig en schijnbaar vrij improviserend. De combinatie van repertoire, niveau van de uitvoeringen en opnamekwaliteit maken deze cd tot een waardevolle bijdrage aan de herdenking van Debussy’s honderdste sterfdag op 25 maart 2018.
Hans Quant

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen