Koorprojekt Opus
Koorprojekt Opus eindelijk in Concertgebouw (foto: Niels Remigius).

Koorprojekt Opus eindelijk in Concertgebouw

Optreden in het Concertgebouw is voor veel gezelschappen een droom. Vrijdag 9 november wordt die droom werkelijkheid voor Koorprojekt Opus uit Friesland. Samen met Orkest Nootstroom Fryslân voert het 59-koppige koor Requiem for an Angel van Paul Carr uit. De koorwerken worden verbonden met gedichten van Obe Postma.

De Engelse componist en operaregisseur Paul Carr schreef het genoemde hoofdwerk voor gemengd koor, groot orkest en solisten – sopraan Jeannette van Schaik en bariton Raoul Steffani – als eerbetoon aan zijn overleden moeder.

Koorprojekt Opus met werken van Paul Carr

Voor de pauze brengt het Friese gezelschap nog meer werk van Carr, zoals enkele stukken uit Seven Last Words from the Cross en Ave Maria. Bovendien is er de wereldpremière van het instrumentale Agnus Dei, waarvoor Gavin Carr (Pauls broer) speciaal voor Koorprojekt Opus een arrangement onder de titel Pauls Air for Strings schreef.
Bijzondere omstandigheid is dat dichtkunst de thema’s en de sfeer van de muziek van Paul Carr verbindt. Hiermee eert Koorprojekt Opus de Friese dichter Obe Postma, die 150 jaar geleden werd geboren. Zijn in het Nederlands vertaalde gedichten worden voorgedragen door Edwin Rutten.

Wisselende ensembles en kunstvormen

Koorprojekt Opus is een stichting die bestaat uit muziekliefhebbers die als doel hebben om onbekende muziekwerken voor het eerst in Nederland uit te voeren, het liefst als ook de componist aanwezig is. Voor elk project van het Friese koor – ditmaal onder de naam Opus 9, onder leiding van de nieuwe dirigent Arnaud Oosterbaan – wordt steeds een nieuw ensemble samengesteld en een passende kunstvorm gezocht.
Na het concert in Amsterdam brengt het gezelschap hetzelfde programma op zaterdag 10 en zondag 11 november respectievelijk in de Nieuwe Kerk in Groningen en de Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden. Ook daarbij is Paul Carr aanwezig.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen