CD 68_728

Recensie DIVERSEN – Altri canti d’amor (composities van Monteverdi, Marini, Strozzi, Uccellini, Cavalli, Merula, Rognoni)

DIVERSEN
Altri canti d’amor (composities van Monteverdi, Marini, Strozzi, Uccellini, Cavalli, Merula, Rognoni)
L’Estro d’Orfeo o.l.v. Leonor de Lera (barokviool)
Challenge Classics CC72760 • 50’
Waardering: 7

Voor zijn eerste cd heeft het ensemble L’Estro d’Orfeo de titel Altri canti d’amor ontleend aan een madrigaal van Monteverdi en biedt muziek uit het Italië van de zeventiende eeuw en meer bepaald uit Noord-Italië met de scholen van Venetië, Lombardije en Modena. Het programma verenigt instrumentale en vocale composities rond het thema ‘liefde’. Maar de menselijke stem is vervangen door een instrument. Volgens Leonor de Lera, de artistiek directrice van het ensemble, suggereert dit een ‘andere manier om de liefde te bezingen’ en sluit het aan bij een authentieke muzikale traditie van die tijd aangezien de musici ernaar streefden om de menselijke stem te imiteren. En deze instrumentale ‘zang’ biedt de mogelijkheid een gevarieerd en onverwacht kleurenpalet te creëren terwijl ook de vrije geïmproviseerde versieringen hoogtij vieren. Dat zijn de argumenten van Leonor de Lera die ons met doordringende blik vanaf het cd-hoesje aanstaart. Maar aangezien van de aria’s geen situering of tekst te vinden is in het inlegboekje, is het moeilijk te beoordelen hoe goed of suggestief die instrumentale omzetting wel is. En dus moet je maar aannemen dat een ciaccona ons de ‘gelukkige kant van de liefde’ laat horen. Dit gebeurt met de medewerking van de zes leden van het ensemble, Leonor de Lera inbegrepen, die overtuigd verschillende barokinstrumenten bespelen.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen