Kerst met Bach
Kerst met Bach van de Nederlandse Bachvereniging.

Kerst met Bach

Mooie cantates van Bach, vier topsolisten en een kerstconcert van Vivaldi onder leiding van Marcus Creed. Dat zijn de feestelijke ingrediënten van het programma Kerst met Bach, dat de Nederlandse Bachvereniging vanaf 11 december tot Kerstmis negen keer zal uitvoeren.

Kerst en Bach geldt als een gouden combinatie, en niet alleen door het beroemde Weihnachtsoratorium uit 1735. De Duitse componist schreef nog meer cantates ter ere van Kerstmis en Maria.

Drie cantates van Bach

De Nederlandse Bachvereniging trakteert het publiek op “levendige kerstcantates die blijde en hoopvolle verwachting uitstralen”: twee zijn gewijd aan Maria (Meine Seel erhebt den Herren en Herz und Mund und Tat und Leben). Als derde cantate op het programma staat Christen, ätzet diesen Tag, de allereerste cantate die Bach als Thomascantor in Leipzig voor eerste kerstdag componeerde. “Ter vergroting van de feestvreugde zet Bach in deze drie cantates een weelde aan instrumenten in. Maar liefst vier trompetten, drie hobo’s, pauken, strijkers én basso continuo”, laat de Nederlandse Bachvereniging weten.

Marcus Creed dirigeert de Nederlandse Bachvereniging

Als dirigent van Kerst met Bach is oudgediende Marcus Creed aangetrokken. De Engelsman, die goed thuis is in zowel oude als moderne muziek, dirigeerde in 2003 de Matthäus-Passion van Bach bij het Nederlandse gezelschap. “De musici van de Bachvereniging kennen Bach door en door”, aldus Creed. “Ik ben heel blij dat ik weer de kans krijg om met hen te werken en van hen te leren. Elke gelegenheid om Bach te kunnen dirigeren, grijp ik met beide handen aan. Concerten met cantates doe ik relatief niet vaak, maar met de Bachvereniging heb ik de perfecte gelegenheid om nieuwe muzikale juwelen van de grootste componist aller tijden te ontdekken.”

Programma Kerst met Bach

Kerst met Bach trapt dinsdag 11 december af in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en het laatste concert is zondag 23 december in de Concertzaal in Tilburg. Op het programma staan de volgende werken van Johann Sebastian Bach: Meine Seel erhebt den Herren, BWV 10; Christen, ätzet diesen Tag, BWV 63 en Herz und Mund und Tat und Leben, BWV 147 en van Antonio Vivaldi: Concerto in E groot, ‘il Riposo per il Natale’, RV 270.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen