CD 65_727

Recensie DIVERSEN – Grandissima Gravita (vioolsonates van Pisendel, Tartini, Veracini, Vivaldi)

DIVERSEN
Grandissima Gravita (vioolsonates van Pisendel, Tartini, Veracini, Vivaldi)
Rachel Podger (viool), Brecon Baroque: Allison McGillivray (cello), Daniele Caminiti (luit en gitaar) en Marcin Swiatkiewicz (klavecimbel)
Channel Classics CCS SA 39217 • DDD-70’
Waardering: 9

Engelands’ meest vooraanstaande vertolker van Oude Muziek, Rachel Podger, doet op haar nieuwste cd voor haar label Channel Classics precies wat er van haar verwacht wordt. De violiste inspireert met haar ongelofelijk verfijnde en kalme spel en laat horen terecht gekroond te zijn tot koningin van de barokviool door de Sunday Times. Samen met haar eigen ensemble Brecon Baroque, vertolkt ze kamermuziek van Pisendel, Tartini, Veracini en Vivaldi. Het ensemble, bestaande uit drie ontzettend sensitieve musici, is duidelijk gespecialiseerd in one-to-a-part uitvoeringen. Jared Sacks van Channel Classics heeft ze als geen ander vast weten te leggen. Een groot compliment verdient ook Mark Seow, schrijver van de programmatoelichting. Seow fantaseert over de vier componisten in de hemel (een speciaal stukje hemel gereserveerd voor hun soort: violist-componisten), waar ze één keer per jaar bijeenkomen om wijn drinkend op divans converseren over wat hen inspireerde – van Corelli’s opus vijf tot Pisendels ontmoeting met Johann Sebastian Bach in Leipzig. Na een paar uur pakken de componisten met een droge keel van het discussiëren hun instrument op om samen te musiceren. Dan volgt het moment om de cd aan te zetten: Podger, McGillivray, Caminiti en Swiatkiewicz spreken uit naam van Pisendel, Tartini, Veracini en Vivaldi.
Maartje Valk

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen