CD 64_723

Recensie DIVERSEN – Revive Elĭna Garanča (werken van Mascagni, Cilea, Saint-Saëns, Massenet, Leoncavallo, Moesorgski, Berlioz, Thomas)

DIVERSEN
Revive Elĭna Garanča (werken van Mascagni, Cilea, Saint-Saëns, Massenet, Leoncavallo, Moesorgski, Berlioz, Thomas)
Elĭna Garanča (mezzosopraan), Orquestra de la Comunitat Valenciana o.l.v. Roberto Abbado
Deutsche Grammophone 4795937 • DDD-61’
Waardering: 9
Luister 723 – April 2017

Elĭna Garanča is een prachtige zangeres: letterlijk en figuurlijk. Haar soepele stem lijkt net fluweel en haar manier van zingen, met veel tekstbegrip en inlevingsvermogen, verraadt een ras-actrice. Volmaaktheid ten top. Dat ik niet overenthousiast over deze cd ben ligt dan ook voornamelijk aan het repertoire. Men heeft er te veel bijgehaald, waardoor het maar niet echt één geheel kan worden. Nu hoeft dat ook niet echt, verzamel-cd’s zijn immers bedoeld om de solist in het zonnetje te zetten. Toch is het jammer dat al die verschillende aria’s tenminste niet anders werden gegroepeerd. Want: hoe schakel je van Mascagni (Cavaleria rusticana) naar Moesorgski (Boris Godoenov) als je onderweg nog Berlioz, Verdi en Saint-Saëns moet passeren? Waarna je opgeschrikt wordt door de (sopraan!-)aria uit Adriana Lecouvreur. Jammer. Ook, omdat niet alles wat Garanča zingt goed bij haar stem past. Het meest kan zij mij in het Russische en Franse repertoire bekoren, zo is haar Venge-moi d’une suprème offense (Herodiade van Massenet) van ongekende schoonheid. Of wat dacht u van Reine! (Henry VIII van Saint-Saëns): een parel! Voor meer van zulke schatten zou ik graag alle Verdi’s en Ponchielli’s willen omruilen. Het orkest onder leiding van Abbado begeleidt uitstekend, al had ik in Don Carlo wat meer vuur willen horen.
Basia Jaworski

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen