Opera Zuid speelt een Nederlandse primeur, namelijk Fantasio van Offenbach - Luister Magazine
Mezzosopraan Romie Estèves speelt de rol van Fantasio

Fantasio door Opera Zuid in het Offenbach-jaar

Afgelopen zondag was de première van de romantische komedie Fantasio door Opera Zuid. Onder zakelijk leider Waut Koeken heeft het gezelschap hiermee de primeur: Fantasio werd nog niet eerder vertoond in een Nederlands theater.

Het perfecte verbindingswerk

De muziek van Fantasio is het werk van Jacques Offenbach (1819-1880). Hoewel het partituur al in 1887 in vlammen opging bij een brand in de Opéra Comique van Parijs, werd de opera pas in 2000 op historisch verantwoorde wijze gereconstrueerd. Dirigent Enrico Delamboye ziet Fantasio als het perfecte verbindingswerk tussen de vroege en de late Offenbach. “Aan de ene kant de bekende Offenbach van de ludieke, spitse operettes zoals Orphée aux enfers en La belle Hélène, waarin volop ruimte was voor parodie en schalkse knipogen naar de heersende orde. Aan de andere kant heb je de latere Offenbach van zijn beroemdste opera Les contes d’Hoffmann, dat heel erg op de dramatiek van één persoon is toegespitst. In Fantasio tref je het beste van beide werelden aan. Van een maatschappijkritische, speelse Offenbach tot meer hoogromantische dramatiek.”

Nomen est omen

De naam verklapt een heleboel: deze opera is een ode aan de fantasie. Hilarische en ontroerende scènes wisselen elkaar af. Het is een als sprookje vermomde satire én een aandoenlijk liefdesverhaal. Henri – alias Fantasio – is een jonge student die ervan droomt zijn leven een nieuwe wending te geven. Wanneer de nar van de koning sterft, besluit hij diens plaats in te nemen, in de hoop het hart te kunnen winnen van prinses Elsbeth. Opera Zuid haalt Fantasio voor het eerst naar Nederland en geeft het een splinternieuw jasje.

Bezoek Fantasio door Opera Zuid

Van Middelburg tot Zwolle en van Maastricht tot Soest: Het gezelschap toert nog tot en met 30 juni door het land met Fantasio. Dit in het kader van het Offenbach-jaar 2019. Ga voor meer informatie, de cast en voor de speellijst naar de website van Opera Zuid.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen