CD 72_727

Recensie DIVERSEN – The Fiery Genius

DIVERSEN
The Fiery Genius
Napolitan Instrumental music for 1, 2, 3 and 4 violins (muziek van Leo, Cailò, Marchitelli, Fiorenza) Ensemble Aurora o.l.v. Enrico Gatti (barokviool)
Arcana A 429 • DDD-69’
Waardering: 8

Het vurige genie waaraan deze cd zijn titel ontleent danken we aan de achttiende-eeuwse muziekpublicist/componist Charles Burney. Hij vertelt een anekdote over hoe de beroemde Corelli van Rome naar Napels reisde en daar muziek van Alessandro Scarlatti te spelen kreeg die hij technisch niet aankon. Burney stelt dan dat het vurige genie van de Napolitaanse muziek niet paste bij de milde en zachtmoedige Corelli. Gaan we op zoek naar dat vuur in de hier verzamelde componisten dan horen we het vooral in het openingsstuk, het Concerto per 4 violini van Leonardo Leo – de meest bekende van het hier belichte viertal. Het stuk komt met grote overtuiging binnen, prachtig klankrijk en strak gestreken en er zitten flinke contrasten in, helemaal in het kader van de barokke affectenleer. Bij Cailò, Marchitelli en Fiorenza blijft het ensemble – vier violen, cello en toetsen – net zo fraai en betrokken spelen, maar het geniale vuur brandt soms wat lager. Mooi is het allemaal zonder meer en er wordt zonder pleinvrees gemusiceerd.
Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen