CD 35_733

Recensie FEO – San Francesco di Sales

FEO
San Francesco di Sales
Monica Piccinini (sopraan), Roberta Mameli (sopraan), Delphine Galou (alt) en Luca Tittoto (bas), Stuttgarter Kammer­ochester o.l.v. Fabio Biondi
Glossa GCD 923409 • DDD-138’ (2 cd’s)
Waardering: 9

Soms heb ik het gevoel dat we overspoeld worden met opnamen van nauwelijks opgemerkte, vaak Napolitaanse componisten. We kennen – niet eens – het topje van de ijsberg. De late zeventiende en achttiende eeuw was de gouden eeuw van de Napolitaanse muziekscene. Componisten legden soms een ontzagwekkende productiedrift aan de dag. Scarlatti schreef naar eigen zeggen 114 opera’s – kunt u er vijf noemen? En dan al die componisten die we hoogstens van naam kennen. Francesco Feo was de zoon van een Napolitaanse kleermaker en bracht het tot grote faam. Maar u raadt het al. Begin negentiende eeuw kende bijna niemand hem meer. Dit oratorium biedt een fraaie proeve van zijn kunnen. Gewijd aan de heilige Francesco di Sales, de naamgever van de broeders Salesianen. Een vroom getint stuk dus. Maar wie de Sinfonia hoort, en dan hebben we het nog niet over de vele prachtige aria’s, schitterende coloraturen en ‘loopjes’, zou een veel wereldser thematiek verwachten.

Wilt u de complete recensie lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen