CD 30_728

Recensie GRAUN – Uns ist ein Kind geboren – Weihnachtsoratorium

GRAUN
Uns ist ein Kind geboren – Weihnachtsoratorium
Monika Mauch (sopraan), Marion Eckstein (alt), Georg Poplutz (tenor), Raimund Nolte (bas), Arcis-Vocalisten München, Barockorchester L’Arpa Festante o.l.v. Thomas Gropper
OEHMS classics OC 1876 • 79’
Waardering: 7

Carl Heinrich Graun (1704-1759) was tenor, kapelmeester, componist en pedagoog. Hij schreef liederen, wereldlijke en kerkcantates, opera’s, concerto’s, missen en dit Weihnachtsoratorium dat pas aan het einde van de vorige eeuw ontdekt werd. Daarin wordt weinig letterlijk uit de Bijbel geciteerd maar de tekst is omgezet in meditaties vol medeleven waarbij ook een voorkeur voor dialogen te ontdekken is. Kenmerkend voor Grauns stijl in zijn passie-composities is de gevarieerde, kleurrijke instrumentatie van de zangerige aria’s die niet louter op virtuositeit afgestemd zijn en samen met de eerder strenge koorfragmenten en de rustgevende koralen de muziek levendigheid geven. Centraal in het oratorium staat het koraal Wie soll ich dich empfangen dat niet minder dan zeven strofen telt. Het wordt omgeven door andere koralen, koren, recitatieven, aria’s en duetten te vertolken door vier vocale solisten en koor. De sopraan Monika Mauch met haar bijna kinderlijk timbre en scherpe sopraan kon mij niet bekoren maar alt Marion Eckstein liet een warm, gevoelig geluid horen. Georg Poplutz gaf de tenoraria’s een expressieve voordracht en Raimund Nolte liet zich opmerken door zijn donkere bas. Het koor Arcis-Vocalisten München klonk overtuigend en het barokorkest L’Arpa Festante speelde prima onder de leiding van Thomas Gropper.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen